Vestibulodynia

Määritelmä

Termi vestibuliitti tai vulvan vestibuliittisyndrooma (VVS), tarkoittaa oikeastaan emättimen eteisen tulehdusta ja sitä käytetään vielä yleisesti. Osuvampi nimitys on kuitenkin vestibulodynia, joka tarkoittaa emättimen eteisen eli emättimen suuta ympäröivän alueen kiputilaa. Tässä oppaassa käytetään nimitystä vestibulodynia.

Tyypillisesti vestibulodyniaan sairastuva on seksuaalisesti aktiivisessa iässä oleva, synnyttämätön, nuori nainen, jolle kehittyy oireita äkillisesti.

Oireyhtymä voidaan jakaa primaariseen tai sekundaariseen muotoon. Primaarinen vestibulodynia on yleensä alkanut hyvin nuorena, oireita on usein esiintynyt tamponin asettamisen yhteydessä tai heti ensimmäisten yhdyntöjen yhteydessä. Sekundaarinen vestibulodynia alkaa usein vasta myöhemmin, jopa usean vuoden oireettoman jakson jälkeen.

Oireet

Merkittävin oire on yhdyntäkipu. Yhdynnän aikana tai sitä yritettäessä kipu on usein polttavaa ja viiltävää. Kipu saattaa estää yhdynnät ja/tai seksin joko osittain tai kokonaan. Kipupisteitä on yleisimmin emättimessä, kohdissa 5, 6, 7 mikäli ajatellaan, että emätin on kellotaulu selällään maattaessa. Kipua ilmaantuu emättimen eteistä kosketettaessa tai kipupisteitä ärsytettäessä esimerkiksi jos jotain yritetään työntää emättimeen (esim. tamponi, sormi, penis, spekula). Kipua esiintyy usein myös virtsaputken suun ympärillä tai laajemmalla alueella emättimessä. Vestibulodyniaan liittyy vaivoja, jotka johtuvat emättimen limakalvojen yliherkkyydestä. Yliherkät limakalvot voivat olla kuivat, arat ja ne saattavat vuotaa helposti verta. Tästä johtuen kireät tai jopa normaalitkin vaatteet saattavat hangatessaan aiheuttaa kipua. Kostumisongelmat ovat myös tavallisia, sillä emättimen normaali eritystoiminta on häiriintynyt. Vestibulodyniaan saattaa liittyä myös vaginismi. Kun kivuliasta aluetta ärsytetään esimerkiksi yhdynnässä tai gynekologin tekemässä sisätutkimuksessa, vetäytyvät lantion pohjan lihakset kramppiin.

”Yhdyntäkipu, tamponin asettaessa kipu, tiukat housut hankaa, pyörällä ajo epämukavaa, kosketus sattuu koko emättimen limakalvoissa, ärsytys, kipuilu ilman kosketusta, kutitus.”

Monilla naisilla vestibulodyniaan liittyy tihentynyttä virtsaamistarvetta, vähävirtsaisuutta ja ärsytysoireita kuten kirvelyä tai polttelua. Näitä oireita hoidetaan usein virheellisesti virtsatientulehduksina, vaikka virtsasta ei löydykään bakteereita.

”Virtsaongelmia (kirvely, tihentynyt tarve), hiivatulehduksia, epäspesifisiä tulehduksia, yhdynnästä toipumiseen menee monta päivää, sillä kipupisteet jäävät kipeiksi todella pitkäksi aikaa ja jälleen esim. virtsaamisen sattuminen ja kirvely liittyy myös tähän.”

Riskitekijät

Vestibulodynian (VVS) selvä riskitekijä on nuorella iällä alkanut, pitkäaikainen yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö. Oireiden alkamista edeltää usein toistuvat hiivainfektiot ja/tai virtsatieinfektiot. Sitä vastoin sukupuolitaudit eivät näyttäisi lisäävän riskiä. Nykyään ensisijaisesti määrättävät matalaestrogeniset yhdistelmäehkäisypillerit ovat useammin olleet käytössä vestibulodyniaan sairastuneilla verrattuna muihin ehkäisypillereihin. Muutenkin terveillä ehkäisypillereiden käyttäjillä on havaittu alentunut kosketuskipukynnys juuri emättimen eteisen alueella verrattuna pillereitä käyttämättömiin naisiin.

Ruotsalaisen nuorten naisten parissa tehdyn tutkimuksen tuloksissa selvisi, että aikaisin (<16v) aloitetut säännölliset yhdynnät ja yhdistelmäehkäisypillereiden yhtäjaksoinen käyttäminen ainakin 2 vuoden ajan oli selvä riskitekijä. Tutkimuksessa huomattiin myös yhteys emätinkivun ja kiihottumisen puuttumisen välillä. Todettiin, että toistuva, herkän limakalvon hankaus, varsinkin ilman kiihottumista ja kostumista voi johtaa limakalvon ja hermoston pysyvään vahingoittumiseen ja vulvodyniaan.

Lähteet

 1. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti. 68: 487-490.
 2. Bohm-Starke – Brodda-Jansen – Linder – Danielsson 2007: The result of treatment on vestibular and general pain thresholds in women with provoked vestibulodynia. Clinical Journal of Pain 23: 598-604.
 3. Wylie – Hallam-Jones – Harrington 2004: Psychological difficulties within a group of patientis with vulvodynia. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology 25: 257-265.
 4. Nylander – Lundqvist – Bergdahl 2005: Vestibulodynia (former Vulvar Vestibulitis): Personality in affected women. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology 26 (4): 251-256.
 5. Ridley 1998: Vulvodynia. Theory and management. Dermatologic Clinics 16: 775-778.
 6. Hengge – Runnebaum 2005: Vulvodynia. Hautarzt 56 (6): 556-559.
 7. Binik – Pukall – Reissing – Khalife 2001: The Sexual Pain Disorders: A De-Sexualized Approach. Journal of Sex and Marital Therapy 27: 113-116.
 8. Bergeron – Binik – Khalife – Pagidas – Glazer 2001: A randomized comparison of group cognitive-behavioral therapy, surface electromyographic biofeedback and vestibulectomy in treatment of dyspareunia resulting from vulvar vestibulitis. Pain. 91:297-306.
 9. Bouchard – Brisson – Fortier 2002: Use of oral contraceptive pills and vulvar vestibulitis: a case control study. American Journal of Epidemiology 156: 254-261.
 10. Berglund – Nigaard – Rylander  2002: Vulvar pain, sexual behavior and genital infections in a young population: a pilot study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 81(8): 738-42.
 11. Greenstein – Ben-Aroya – Fass – Militscher – Roslik – Chen – Abranov 2007: Vulvar vestibulitis syndrome and estrogen dose of oral contraceptive pills. The Journal of Sexual Medicine  4(6): 1679-83.
 12. Bohm-Starke – Johannesson – Hilliges – Rylander – Torebjörk 2004: Decreased mechanical pain threshold in the vestibular mucosa of women using oral contraceptives: a contributing factor in vulvar vestibulitis? The Journal of Reproductive Medicine 49(11): 888-92.

32 Replies to “Vestibulodynia”

 1. Kokeile ihmeessä e-pillereistä luopumista. Itse sain apua kuukautiskipuihin vyöhyketerapiasta. Akupunktiokaan ei ole niin radikaalia, kuin voisi luulla: neuloja ei laiteta montaa eivätkä ne tunnu ainakaan minusta juuri miltään. Jännitystila tulisi hoitaa, koska lihasjännitys puristaa hermoja lisäten kipuja. Tämän sivuston hyödyllisiä linkkejä -osiossa on linkki sähköpostilistalle, jossa jaamme lisää vinkkejä toisillemme.

 2. Hei, olen 22-vuotias tyttö Turusta. Minulla todettin tämä ns. ”sairaus, oire” marraskuussa. Oireet ovat vielä yhtä pahat. Yhdyntä kielletty kokonaan ja en sitä tee, koska se sattuu niin paljon kuin puukolla viiltäisi. Olen käyttänyt joulukuusta tähän päivään asti määrättyä voidehoitoa alapäähän. Yliopiston apteekista sai 50g voidetta, se sisältää: gabapentin 2g, macrogol 400 2,5g ja aqualan ad 50g. Voide on erikseen teetetty. Voiteen säilyvyys näyttää olevan vain muutaman kuukauden. Se on tarkoitettu krooniseen vaivaan, jota tämä käytännössä on.

  Monet tuntuvat yhdistävän oireet e-pillereihin. Olen itse käyttänyt yläkoulusta lähtien e-pillereitä. Jotain taukoa välissä oli. Nyt pidemmän aikaa käytössä ollut Mercilon. Se on auttanut kuukautiskipuihin ja antanut hallita kuukautisia, joka on ollut hyvä. Näiden edellisten viestejen perusteella alan itsekin epäilemään, että oireet ovat syntyneet e-pillereiden käytöstä. Taidan aloittaa tänään tauon ja katsoa helpottuvatko oireet. Laitan ehkä myöhemmin uutta viestiä. Oma on elämäni ja lääkärin ohjeet toiset: ”E-pillereitä tulee käyttää mahdollisemman monta peräkkäin (järjellä, koska kuukautiset puskevat läpi) , jottei kuukautisia tule. Kuukautiset ja kuukautissiteet pahentavat ”sairautta”. Salvahoitoa päivittäin, jotta se pystyy auttamaan.

  Poikaystävän kanssa on tuntunut välillä mahdottomalta. Molempien mieli tekee yhdyntää ja tietää vain ettei sitä pysty tekemään. Helpompihan tämä olisi, jos ei olisi seurustelukumppania. Tämä ongelma myös kuormittaa henkistä hyvinvointia.

  Kiitos, kun löysin tämän sivun ja sain vertaistukea. Toivon, että oireet paranevat mahdollisimman nopeasti. Minulle tehtiin lähete myös fysioterapiaan, mutta siellä ei välttämättä pystytä tekemään mitään. On niin jännittynyt tilanne. Jännityksen tilan pystyisi siellä ehkä mittaamaan ja tekemään harjoituksia. Myös akupunktiota ehdotettiin, mutta se kuulostaa liian radikaaliselta.

 3. Oon aika varma, että ehkäpä mullakin saattaa olla tämä.. Olen 25 vuotias ja kolme vuotta kärsinyt jatkuvista hiivatulehduksista ja yhdyntäkivuista. E-pillereitä kokeilin hetken, mutta eivät sopineet ollenkaan, koska mieliala vaihteli niin paljon. E-pillerien jälkeen otin ehkäisyrenkaan, Nuvaring käyttöön, mutta hiivatulehdus paheni ja samalla kuukautisten aikana tuli kivuliaita kouristuksia ja sama jatkui, kun laitoin uuden renkaan takaisin muutaman päivän. Nuvaringin käytön jouduin lopettamaan erittäin pahan hiivatulehduksen seurauksena ja sen jälkeen olemme käyttäneet kondomia..vaikka eipä niitä kauheasti ole tullut käytettyä, kun yhdyntä sattuu niin paljon 🙁 Onneksi kihlattuni on todella ymmärtäväinen asian suhteen ja pyytää sanomaan heti, jos vähääkin sattuu.

  Hiivatulehduksen suhteen olen juossut eri lääkäreillä ja kokeillut eri hoitomenetelmiä, mutta mikään ei tunnu auttavan 🙁 Olen syönyt kuukauden sporanox kuurin ja erinäisen määrän hiivatabletteja. Emätin puikkoja on myös tullut kokeiltua seitsemän päivän kuuria, sekä kolme päivää ennen ja jälkeen menkkoja, mutta vain hetkellisesti on auttanut. Viimemmäksi gynekologi määräsi Canestenin emätin puikkoja, koska minulla on myös ollut suolisto-oireita, jonka seurauksena ravinteet eivät imeydy kunnolla. Eikä myöskään ole mitään käsitystä, mistä nämä suolisto-oireet sitten johtuvat.
  Kaksi viikkoa sitten minulle tehtiin keliakia testi, joka oli negatiivinen. Sulisto-oireiden vuoksi lopetin kokonaan maidon syömisen, joka helpotti yhdyntäkipua ja hiivatulehduksen oireita noin kuukauden ajaksi, mutta sitten yhdyntäkivut ja hiivatulehduksen oireet palasivat. Olen edelleen pitäytynyt maidottomassa ruokavaliossa ja aloittanut nyt myös gluteiinittoman ruokavalion suolisto-oireideni vuoksi. Gluteiiniton ruokavalio on helpoittanut vain suolisto-oireitani.

  Alan olemaan hieman epätoivoinen näiden toistuvien hiivatulehdusten vuoksi ja yhdyntäkipujen. Viimeksi eilen uskalsin edes suostua yrittämään yhdyntää, mutta jouduimme keskeyttämään heti alkuunsa, koska se sattui. Ja polttava tunne jatkui pitkään vielä jälkeenkin päin. Laitoin rasvaa tuon yrityksen jälkeen ja se lievitti vähän polttelua, vaikkakin kirveli hetken laitettaessa.
  Ajattelin ottaa nyt vulvodynastian puheeksi gynekologin kanssa ja katsoa mitä hän sanoo…

 4. Kiitos teidän tarinoista, helpotti koska minua on haukuttu huonoksi vaimoksi jo pitkään, kun seksiä saa niin harvoin. Näin nolot vartalot sarjassa tapauksen, jossa sanottiin tämä nimi ja googletin heti ja päädyin tänne. Nykyinen aviomieheni tartutti mulle kondylooman, siitä seuras pahana tapauksena kohdunsuulta solukon poistoa polttoleikkaamalla ettei se kehity syöväksi, näistä leikkauksista johtuen meidän seksielämä jäi tauolle lääkärin määräyksestä, mutta myöhemmin kun olin muka kunnossa minulla olikin koko ajan näitä kipuja… Sillon heti kun tuo virus minusta löytyi ja kuulin ettei sitä voi parantaa, eli tartuttaisin jos olisin sukupuoliyhteysessä jonkun muun kanssa, no miehelläni jo oli se, niin otin siinä vaiheessa e-pillerit joita lääkäri tarjosi että voimme olla ilman kondomia kun ei kerta suojellut taudiltakaan. Tänään ensimmäistä kertaa kuulen että 5vuotta jatkuneet kivut on melkovarmasti tuon papillomaviruksen ja e-pillereiden aiheuttamaa, eipä olisi tullut mieleenkään! Kukaan lääkäri ei ole puhunut edes naistentautien poliklinikalla sairaalassa mitään, vaikka olen kertonut kivuista. Tuossa nolot vartalot sarjassa sanottiin että tähän ei ole hoitoa, mutta voi alkaa käyttämään voidetta vie tunnon pois, niin seksi ei satu, mutta siitä ei myöskään voi nauttia, ilman tuntoa. Onko kellään kokemusta tällaisesta voiteesta?

 5. Hei!
  Olen 19 vuotias ja olen kärsinyt kanalista alakivuista ja kirvelystä ja yhdynnänjälkeisistä kivuista jo vuoden ajan.
  Tuntuu myös että mikään ei auta ja alan olemaan aika avuton tässä ttilanteesA.
  Pahimmillaan alakivut ja kirvely tulevat juuri yhdynnän jälkeen…
  Mikä avuksi?
  Itse en tiedä ja tämä on tuskaa :/

 6. Olen 23-vuotias ja itselläkin Yaz-ehkäisypillerit laukaisivat oireet. Aloitin keväällä hivenen vastahkoisesti kokeilemaan uudelleen hormonaalista ehkäisyä (takana neljät eri ja kaikkien kanssa ongelmia, tosin viimisimmästä oli jo kolme vuotta aikaa). Aluksi ajattelin, että nyt löytyi hyvät pillerit, vaan kuinkas kävikään. Syksyn mittaan alkoivat erinäiset oireet ilmaantua. Oli kuivuutta, kipua yhdynnässä, kipua kosketuksessa, näistä johtuvaa haluttomuutta, kipua pyöräillessä (penkkiä säädettiin ja säädettiin), kuukupin käyttö ei onnistunut, yhdynnässä paikat kramppasi.. Tuntui kamalalta, kun seksuaalisesti aktiivisena ihmisenä en enää halunnut ja silloin harrastimme seksiä, se sattui.

  Tänne sivuille eksyin kun googletin harvinaisia haittavaikutuksia ja löysinkin sopivan vastauksen ongelmiini! Pillerit lopetin ja oireet hävisivät. Ei ole mitään edellämainittuja oireita ja seksielämä kukoistaa jälleen, olen saanut minäni takaisin. Jälleen ollaan pelkän kortsun varassa, mutta mielummin näin kuin kipujen ja haluttomuuden kanssa. Nyt lääkäri yritti muuten suositella mini-mirenaa (uudempi hormonikierukka). Ainakin normaalissa mirenassa tähän vaivaan viittavat oireet ovat yleisissä haittavaikutuksissa, joten ei kiitos minulle. Tsemppiä vaivoista kärsiville! Tiedän, että elämä niiden kanssa ei ole mukavaa.

 7. Hei!

  Olen 17-vuotias nuori nainen ja aloitin -Yaz merkkiset e-pillerit vajaa 3kk sitten. Oireet alkoivat pari viikkoa käytön jälkeen hiivatulehduksella, siitä seurasi ajoittain kivuas yhdyntä joka helpottui hetkeksi. Nyt aloitettuani kolmannen e-pilleri liuskan oireet palasit ja yhdyntä on kivualiasta, kipu on juuri emättimen ”eteisessä” ja joskus säteilee myös syvemmällä. Todella ikävä vaiva ja pahin pelko on jos e-pillerit ovat aiheuttaneet kaiken.. Omasta päätöksestä pillereiden ehdoton lopetus. Tsemppiä kaikille vaivasta kärsiville!

 8. ”Hei haloo” Amanda. Luulenpa ettei täällä ole tarkoitus vähätellä kenenkään oireita. Yhdynnän onnistuminen on erittäin suuri osa parisuhdetta ja sen hyvinvointia. Toivottavasti vaivasi helpottuu mutta älä ajattele että yhdyntäkipuja valittavat valittavat turhasta. Vulvodynia on inhottava vaiva lievänä että pahanakin.
  Venpula, olen varma että Oulustakin löytyy osaavia gynekologeja. Kutina vii viitata muihinkin vaivoihin kuin vulvodyniaan joten kannattaa ottaa kaikki mahdolliset testit ensin ja mainita lääkärille että epäilet myös vulvodyniaan.

 9. Heippa! olen 15v tyttö ja kärsin ilmeisesti vulvodyniasta ainakin läälärin mukaan minulla kipu ei ole varmaan vielä niin paha:) mutta pelkään parisuhteeni kärsivän, seksi tekee joskus kipeää mutta samalla myös nautin siitä, kipuni tuntuu lähinnä klitoriksessa ja se tuntuu jo pienessä kosketuksessa. Pelkään että kärsin tästä koko loppuelämänu ja se tulee vain pahenemaan :/ itken.koko ajan. mulla on maailma ihanin poikaystävä ja en haluaisi tämmän pilaavan suhdettame jota on nyt kestänyt 6kk. Tietääkö kukaan että olisiko oulussa jotain asiaan pätevää lääriä tai naisten klinikkaa vai onko se vain tämä helsingin paavolan.kliniikka? tunnen lähinna kutinaa muualla limakalvoissa ja kipua koskettaessa klitorista. olen tosi masentunut.

 10. Hei, aivan mahtavaa kun löysin tämän sivun. Olen 16 v. ja kärsinyt juuri samanlaisista oireista jo noin puoli vuotta ja olen käynyt jo monella gynellä, mutta vastausta näihin kipuihin ja oireisiin ei ole löytynyt. Tunnistin tältä sivulta heti oireeni samaksi ja varaan piakkoin ajan gynelle taas. Käytin e-pillereitä puolisen vuotta , mutta lopetin ne nyt kesäkuun lopussa. Ne toivat mukanaan pahempia oireita. Olen käyttänyt myös 2 eri hiivasienitulehdus lääkettä,jotka eri gynekologi määräsi, mutta nekin vain pahensivat asiaa . Olen ollut aivan poikki, ja olen tuntenut itseni huonoksi ja seksuaaliset haluni ovat vähentyneet koko ajan. En ole voinut harrastaa seksiä enää poikaystäväni kanssa koska kivut ovat ihan älyttömät ja pelkäsin että tämä vaikuttaa tosi paljon suhteeseemme , mutta onneksi poikakaverini on tosi ymmärtäväinen. Välillä kivut ovat tosi lieviä, kun taas joinakin päivinä ne ovat ihan sietämättömiä ja pieni tärähdys vaikka autolla kulkiessa on sattunut niin että on tehnyt mieli itkeä. Pelkäsin että tähän ei löydy vastausta, mutta nyt olen varma että se on tämä vulvan vestibiluuttusyndrooma. Toivon nyt että näiden tietojen avulla että gynekologitkin kuuntelisivat ja ymmärtäisivät minua ja saisin vihdoin hoitoa näihin kamaliin vaivoihin. Tsemppiä kaikille niille jotka kärsivät tästä samasta ikävästä sairaudesta !

 11. Hei! Itse olen 22vuotias ja syönyt e-pillereitä 7 vuotta. Ennen olin seksuaalinen ihminen, rakastin seksiä! Nykyään on kipuilua, kuivuutta, polttelua ja toistuvia tulehduksia, virtsaamisvaikeuksia. Kuukausi sitten lopetin e-pillerit, vaihdon minipillereihin ja 2 kertaa päivässä syön gefilus maitohappobakteeritsbletteja jotka pitäneet nyt hiivatulehdukset poissa. Virtsatietulehduksiin olen saamassa estolääkityksen. Minulla oireisiin on auttanut joka päiväinen kipupisteiden painelu, tuota venyttämistä en oikeen hallitse kun mikään ei tunnu edes menevän sisään. Voimaa käyttäen pitää tamppoonitkin pois. Tällä hetkellä oireina on vielä virtsaamusvaikeudet ja polttelu, johon lääkärin suosittelema ceridal ei auta kuin hetkellisesti.. Kyllähän tämä masentaa, mutta uskon parantuvani. Voimia myös kaikille teille!

 12. Kärsin tästä vaivasta 10 vuotta. Aikaa on jo reippaasti yli kaksikymmentä vuotta, joten apua en siihen saanut, liekö koko taudista silloin mitään tiedetty. Olin 18-vuotias kun yhdyntä alkoi polttaa ja jälkikäteen koski pitkään joka kerta. En tiedä mikä muuttui, kolme vuotta ennen tuota yhdyntä oli kivuton. Ehkä e-pillerit? Hiivatulehduksia oli usein myös. Ja epäspesifisiä tulehduksia.

  Kärsin kovasti oireista, mutta seurustelin silti. Usein itkin seksin jälkeen kivusta ja jouduin kovasti psyykkaamaan itseäni että pystyin haluamaan seksiä vaikka se sattui. Surullista aikaa 🙁

  Menin naimisiin ja aloin odottamaan lasta. Pelkäsin kovasti synnytystä, kun jo seksikin sattui niin kovasti. Mutta kävi ihme. Synnytin alateitse ja vulvodynia loppui siihen pisteeseen! Sen jälkeen olen ollut oireeton jo 16 vuotta.

 13. Olen 23-vuotias enkä kestä, jos en kykene normaaliin seksielämään enää ikinä… Seksikivut olivat alustavasti lähellä ulkopuolta mutta sitten ne siirtyivät sisälle..

 14. Seksikipuni alkoivat yli 4 vuotta sitten pian e-pillereiden aloittamisen jälkeen. Merkkiä vaihdettiin 2 kertaa mutta helpotusta ei tullut, lisäksi pillerit aiheuttivat minulle kuukautiskivut. Lopetin pillereiden käytön n. puoli vuotta sitten, kivut helpottivat hetkeksi mutta kuukautiskivut tulivat jäädäkseen.

  Gynegologikäynnit ovat olleet kipujen takia traumaattisia ja olen saanut käyttää kaiken tahdon voimani mennä uusimaan pillerireseptejä, onneksi sitä ei tarvitse enää tehdä. Tällä hetkellä yritän saada aikaiseksi varattua keskusteluajan gynegologille, jotta voin kertoa kivuistani ja tästä tautiepäilystä. Toivon että hän ymmärtää ja pystyn luottamaan häneen niin paljon, että kykenen antamaan hänen tutkia minut.

  Terapiassa olen käynyt tämän asian takia 1,5 v , koska se vaikuttaa tuhoutuvalla tavalla seksielämääni ja parisuhteeseeni. Toivon vain saavani vastauksen.. ja apua…

 15. Halusin itekin jakaa tarinani. Eli olen 19 vuotias, siitä lähtien kun alotin seksielämän n 15v on ollut jonkinlaista kipua yhdynnässä. Viime vuonna oireet pahenivat tosi paljon! Yhdynnät meni mahdottomaksi ja tamppoonin käyttökin tuntui kauheelta. Lisäksi gynekologi käynnit olivat tuskaa. Hain ensin apua yleiseltä terveysasemalta, ensin epäiltiin sukupuolitauteja, joten ravasin siellä sitten n viikon välein verikokeissa kun tarkastettiin kaikki mahdollinen. Eipä mitään muuta löytynyt kun papa kokeen yhteydessä hapan valkovuoto. Menin sitten yksityiselle kun tuntui ettei mua otettu tosissaan kunnallisella. Sain hyvää palvelua ison omenan diacorissa, katsottiin röntgenillä, todettiin ohuet lisakalvot ja tämä kyseinen oireyhtymä(vestibulliitti). Sain samantien lähetteen naistenklinikalle Paavoselle. Viikon sisällä soitettiin ja sain ajankin varattua. Nyt n 3kk käynyt fysioterapiassa ja alkaa vihdoin tuntua että tästä helvetistä pääsee pois. Tänään aloitin sähköhoidon, eli saan kotiin laitteen, ei satu, tuntuu sydämentykytyksille:) e pillerit käskettiin lopettaa samantien Paavosen vastaanotolla sekä aloitin hiivatulehduksen estolääkityksen. Yhdynnät ei vielä kivuttomia ja ihme oireita edelleen, mutta ainakin tiedän että saan apua ja ennen kaikkea minua kuunnellaan ja minut otetaan tosissaan ja tuntuu tosiaan sille että muutkin haluavat minut kuntoon. Suosittelen kääntymään naistenklinikan puoleen, vaikkei ne opiskelijat siinä ympärillä mitään herkkua ole….:)

 16. Minulla on ollut viime syksystä asti kovia yhdyntäkipuja emättimen alaosassa ja klo viiden kohdalla. Lisäksi on haavauma ulkosynnyttimien yläosassa, johon sattuu alapesua tehdessä. Olen ollut erittäin seksuaalinen aikaisemmin ja kostunut hyvin ennen yhdyntää. Nyt kun nämä oireet alkoivat, on tietenkin myös yhdyntähalutkin hiipuneet.
  Olen 54-vuotias, joten tuntuu oudolta, kun te jotka olette ikänne ilmoittaneet, olette nuoria vielä. Vaihdevuodet minulla alkoivat jo 42-vuotiaana, joten limakalvot on jonkin verran heikentyneet jo senkin takia. Olen käyttänyt jo vuosia Vagifem-puikkoja (estrogeenia) emättimen kuivuuteen. Vähän aikaa sitten käytin kuurin sellaisia emätinpuikkoja, joiden tarkoitus oli vahvistaa limakalvoja ja lisätä kosteutta.
  Silloin kun haluan rakastella, käytän kumppanini kans liukuvoidetta, mutta sekään ei auta kipuja vastaan. Lisäksi mun lantionpohjan lihakseni ovat näköjään liiankin hyvässä kunnossa, koska silloin kun saan orgasmin, kipu lisääntyy, enkä huuda onnesta vaan kivusta 🙁
  Tuolla aikasemmin kommentoi Mari Heimala siitä että tämä olisi autoimmuunisairaus, johon sais helpotusta viljattomasta, maidottomasta jne. ruokavaliosta. Mun kokemukset vahvistaa samaa oletusta, koska mulle on tullut monia muita oireita viimeisen puolen vuoden aikana mm. kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisen uupumisoireita. Niihin olen aloittamassa tuota samaista ruokavaliota. En ole vielä päässyt verikokeisiin, mutta huomenna menen terveyskeskukseen ensin terveydenhoitajan vastaanotolle, jossa katsotaan mitä verikokeita kannattaisi ottaa. Mielenkiinnolla odotan mitä saadaan selville. Tsemppiä teille tästä vaivasta kärsiville,

 17. Te joilla oireet päällä, käytättekö pillereitä? Itselläni kaikki vaivat katosivat muutamassa kuukaudessa lopettamisesta. Sitä ennen alapää oli tulessa, en voinut kunnolla edes kävellä saati harrastaa seksiä. Edelleen alapää on herkkä mutta nykyisin elämä jo normaalia.

  Voimia jokaiselle ja toivottavasti saatte apua jotta oleminen olisi edes kohtuullista.

 18. Neljä vuotta kipujen alkamisesta. Kaksi vuotta diagnoosista. Kuukausi leikkaukseen.

  Pää on räjähdyspisteessä. Olen käytännössä kuollettanut kaikki tunteeni paitsi vihan. Vihaan itseäni. En halua koskettaa enkä todellakaan halua, että minuun kosketaan. Kertoo parisuhteeni laadusta. Mitä jos leikkaus ei autakkaan?

 19. Oho, onpa tuoreita kommenttejakin! Olen menossa huomenna neuvolaan puhumaan ekaa kertaa aiheesta ja tulin vielä lukemaan täältä, että mitä sanon.

  Joku foorumi voisi olla paikallaan tätä varten! Face on turhan julkinen, vaikka siellä saisikin helposti ryhmän pystyyn.

 20. Olen 16 vuotias ja minulle todettiin kyseinen tauti noin 2 viikkoa sitten.. Olen kärsinyt siitä vähän vajaan puoli vuotta.

  Onko täällä ketään keneltä taudin oireet olisivat loppuneet? Tunnen itseni vammaiseksi ja heikoksi imiseksi… Kuin minulla olisi syöpä johon ei löydy hoitokeinoa, ei vain sen takia että en voi harrastaa seksiä vaan sen takia että tämä vaikuttaa myös laajalti poikaystäväni elämään.. Olemme olleet pian 8 kk hyvässä parisuhteessa ja poikaystävä on ollut hienosti tukena.. Mutta tunnen silti syyllisyyttä ja en tiedä mitä tehdä… Kaipaisin myös ikäistäni juttuseuraa ketä ymmärtäisi vaivan ja kenen kanssa voisi puhua kun kaveripiiristä ei saman taudin omaavia löydy… Koska alan tuntemaan pikkuhiljaa katkeruutta jokaista näkemääni onnellista naista kohtaan….

 21. Hei, luin juuri, että yksi hypoteesi taudin takana olisi jonkinlainen autoimmuunisairaus. Sairastan itse MS-tautia (myös autoimmuunisairaus), ja olen saanut suuren avun viljattomasta, maidottomasta ruokavaliosta. Sekä viljan että maidon proteiinit ylläpitävät tulehdusta elimistössä. Itse sain avun n. viikon ruokavaliomuutoksen jälkeen, mutta kokonaisvaltainen aineiden ”elimistöstä poistuminen” vie noin neljä kuukautta.
  Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia, jos jollakulla tämä konsti auttaisi tähänkin sairauteen. Tälla dieetillä on saatu apua monenlaisiin erikoisempiin sairauksiin. Terry Wahls:n TED-talk youtubesta antaa hyvät perustiedot.

  http://www.youtube.com/watch?v=9y8PMx1gRL4

 22. Pricella, minulla on vulvodynian lisäksi tuo sama ongelma, siinä on kyse yhdentyyppisestä aseksuaalisuudesta. En kiihotu seksistä muiden ihmisten kanssa vaikka kokisin heidät puoleensavetäviksi. Yksin kyllä onnistuu. Olen jo 37-vuotias ja ollut aina tällainen, taustalla ei ole mitään traumoja, olen ollut pitkässä parisuhteessa jne. En tiedä kulkevatko nämä asiat (vulvodynia ja aseksuaalisuus) jotenkin käsi kädessä.

 23. Oon 21 vuotias ja nyt tammikuussa todettu vulvodynian vestibuliitti. Kaikennäköistä hoitoo mietitään ja jostain ollu apuakin. Mulla ehkä kiusallisempana vaivana se että yhdynnässä en saa orgasmia..itse kylläkin. Olis vaa kiva tietää onko jollai muulla samallaist ongelmaa ?

 24. Hei haloo. Te valitatte ettei yhdyntä onnistu. Olen 20 vuotias, kärsinyt näistä oudoista oireista,( jotka todellakin viittaavat vulvodyniaan) jo noin 10 vuotiaasta lähtien. En ole koskaan edes ollut yhdynnässä ja ajatuskin siitä kammottaa. Ainoa ”hyvä puoli” on että sairastan samalla myös anoreksiaa, jonka ansiosta kuukautisia ei tule, joten ei tarvitse taistella tamponin kanssa. Minulle olisi lottovoitto, jos pystyisin edes kävelemään ilman kipua. Tänään teki tiukkaa, että pääsin ostoskeskuksesta kotiin asti, ja peruin samantien huomisen työvuoroni. Joka ilta nukahdan toivoen, että seuraavana päivänä ei tarvitsisi ajatella kipua, joka kohdistuu vartalon herkimmälle alueelle ja on siksi niin kokonaisvaltaista.

 25. Kärsin yhdyntäkivuista reilun vuoden ajan. Ne alkoivat kun käytin e-pillereitä, mitkä kuivattivat koko kehoni aina emättimestä silmiin. Lopulta sattui niin paljon, että en halunnut edes yrittää poikaystäväni kanssa. YTHS:llä ravaamisen jälkeen kävin viime kesällä yksityisellä gynekologilla, joka antoi samantien lähetteen naistenklinikalle Paavolalle.

  Syksyllä kävin tuolla vastaanotolla, missä myös oli opiskelijat paikalla. Ehtivät ’ronkkia’ minuutin kun Paavola totesi minulla olevan vähintään toisen asteen vestibuliitti. Bonuksena vestibuliitin lisäksi minulla oli ja on edelleen haava emättimen suulla, mikä repeää aina kun sisään laitetaan jotain tamponia suurempaa. Paavola vakuutti, että vestibuliittini saadaan hoidettua. Lähdin pois vastaanotolta ja menin vessaan itkemään puoleksi tunniksi. Ainakin osittain helpotuksesta.

  Sain lähetteen naistenklinikan fysioterapeutille sekä puolen vuoden hiivalääkekuurin ja voidekuurin haavani takia. Fysioterapia aloitettiin tarkastamalla alapään lihaksieni kunto sekä venytysprojektilla: muovinen koeputki voidellaan öljyllä (limakalvoille) ja työnnetään emättimeen asteittain siirryttäessä isompaan putkeen. Tämä ei parissa kuukaudessa tuntunut auttavan, joten fysioterapeutti halusi kokeilla sähköhoitoa: peukalon kokoinen muovinen elektrodi työnnetään emättimeen, jolloin elektrodin päistä kulkeutuu pieni virta, mikä rentouttaa lihaksia yms. Sain tämän laitteen pariksi viikoksi kotiin.

  No, sähköterapia ilmeisesti auttoi ainakin jonkin verran sillä pystyimme poikaystäväni kanssa yhdyntään (ensimmäisen kerran 9kk) mutta haava repesi jälleen. Ensi viikolla olen menossa Paavolalle kontrollikäynnille. Pahoin pelkään, että joudun leikkaukseen, missä vähintään haavani korvataan ihon siirrolla. Leikkauksen kuitenkin pitäisi auttaa ja poistaa kaikki kivut….. Peukut pystyssä.

 26. Heips!

  Itse kärsin jatkuvista hiivatulehduksista kolme ja puoli vuotta. Vuosi sitten alkoivat yhdyntäkivut. Kävin monet kerrat eri lääkäreillä, mutta kukaan ei oikein osannut auttaa. Olin jo melkein luovuttanut, mutta sitten löysin Päivi Tommolan nimen monilta keskustelupalstoilta. Vasta kun menin hänen vastaanotolleen sain tietää mikä minulla on: vulvan vestibuliitti eli vestibulodynia. Nyt on helpottunut olo, sillä tiedän mikä minua vaivaa ja saan ongelmaan apua. Jaksamisia kaikille samasta vaivasta kärsiville!

 27. Moi!
  Jos on paha hiivakierre, kannattaa syödä pitkä kuuri Fluconazolia ja välttää sokeripitoisia ruokia kurinalaisesti. Hiivatulehdus lisää hermokipuja. Kannattaa myös käydä alan asiantuntijalla. Ks. ”Hoitoon erikoistuneita tahoja”.

  Lisää vinkkejä: http://health.groups.yahoo.com/group/vd-ryhma/

 28. Minulla on ollut jo yli vuoden aikana yhdyntäkipuja sekä hiivaa. Olen käynyt koko aikana säännöllisesti lääkärissä ja ollaan koitettu esim. pillereiden vaihtoa, estrogeenivoidetta, liukastetta, hiivalääkettä, mutta ei mikään auta!

  KAIKKI oireeni löytyi tuosta tekstistä ja on niin helpottava tietää etten ole mikään luonnonoikku. Toivon vain että tilanteelleni voi tehdä jotain.. En jaksa enää tuntea itseni huonoksi naiseksi kun seksi ei onnistu.

 29. Olen ensimmäisestä yhdynnästä asti kärsinyt kivuista ja nämä oireet, joita kuvattu täällä ovat samanlaisia. Lääkärit kohattelivat olkiaan kunnes itse otin selvää. Kerroin sitten lääkärille mikä minua vaivaa ja laittoi heti lähetteen naisten klinkalle. Siellä minua tutki muistaakseni erikoislääkäri Paavola jolla n. 3 opiskelijaa huoneessa. Sitten nämä 3 opiskelijaa ronkkivat minua ja Paavola katsoi kuvaruudusta alapäätäni ja kysyi aina välillä ”koskeeko tämä, entäs tämä.” Lopputulos oli että minuun ei sitten koskenutkaan tarpeeksi että olisi voitu auttaa. SE oli kamalin kokemus siihen aikaan ja olin silloin vasta n 18 vuotias. Nykyäänkin minulla lukee vain Vylvondynia vestibuliitti epäily, mutta ei sen enempää.. Olisihan se kiva saada oikea diagnoosi. Mutta ei vain jaksa taistella mieslääkärien maailmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *