Essentiaalinen vulvodynia

Dysesteettinen-, neuropaattinen-, ei-provosoitu yleistynyt vulvodynia, pudendaalineuralgia

Määritelmä

Essentiaalisella vulvodynialla on monia nimityksiä. Lääketieteessä sana essentiaalinen tarkoittaa toisesta sairaudesta tai ulkoisista tekijöistä riippumatonta tilaa. Tässä käytän nimitystä essentiaalinen.

Sen esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta näyttää kuitenkin siltä että vulvodynian provosoitu paikallinen muoto (vestibulodynia) on paljon yleisempää. Essentiaalinen vulvodynia on provosoimatonta yleistynyttä vulvodyniaa. Sekä essentiaalisen että paikallisen vulvodynian taustalla olevat syyt ovat pääosin samoja. Yleisesti vaikuttaa siltä, että tähän vulvodynian muotoon sairastuvat saattavat olla vanhempia kuin vestibulodyniaan sairastuvat.

Essentiaalisessa eli neuropaattisessa vulvodyniassa kipu on hyvin selkeästi hermokipua. Neuropaattinen kipu on hermovauriosta johtuvaa kroonista kipua. Neuropaattisessa kivussa tuntoaisti toimii poikkeavasti, mikä johtuu tuntoratojen vaurioitumisesta ja sen aiheuttamista muutoksista hermostossa. Hermokiputyyppisessä vulvodyniassa hallitsevin oire voi olla jatkuva, epämääräinen kipu emättimen ympärillä ja välilihan alueella, missä häpyhermo (nervus pudendalis) hermottaa aluetta.

Kipu voi olla invalidisoivaa ja vaikuttaa toimintakykyyn. Voikin todeta että neuropaattinen vulvodynia on vakava kipusyndrooma, jonka hoito on vaikeaa. Mutta ei millään muotoa mahdotonta.

Essentiaalisen vulvodynian riskitekijöitä tunnetaan huonosti. Kokemus potilaiden parissa viittaa kuitenkin siihen, että altistavana tekijänä saattaa olla gynekologiskirurgisia toimenpiteitä, kuten jäädytyshoito tai laserhoito tai raskauteen ja synnytykseen liittyviä toimenpiteitä. Vaikuttaa siltä, että jostain syystä hermot vaurioituvat tai häiriintyvät tällä alueella ja aiheuttavat poikkeavia kiputuntemuksia.

Oireet

Hallitsevin oire on krooninen, huonosti paikannettava ulkoisten sukupuolielinten alueen polttava tuntemus tai kipu. Kipu on usein jatkuvaa ja sitä voi esiintyä myös muualla kuin sukupuolielinten alueella.

Yleisemmin kipu säteilee peräaukkoon, pakaroihin, reisiin ja ristiselkään. Koskettaminen ei välttämättä laukaise kipua eikä selkeitä kipupisteitä yleensä tunnu. Toisaalta häiriintyneen hermon hermottamilla alueilla kosketus tuntuu voimakkasti kivuliaana. Lisäksi esiintyy erilaisia tuntohäiriöitä ja yliherkkyyttä.

Yhdyntäkipua ei välttämättä esiinny, tai se ei ole hallitsevin oire, kuten vestibulodyniassa. Kivun sijainti ja esiintyvyys riippuu täysin siitä, missä kohdin häiriintyneet hermot/hermohaarat ovat. Kipu saattaa lisääntyä iltaa kohden ja pitkään paikallaan istuminen pahentaa sitä.

Essentiaaliseen vd:aan liittyy usein myös virtsaputken ja virtsarakon oireita.

”Polttavaa kipua ja kirvelyä limakalvoalueella, erityisesti emättimen aukon alaosassa, kosketusarkuutta virtsaputken suusta peräaukkoon ulottuvalla alueella, säteilevää, repivää kipua pakaroissa ja reisien takaosassa, virtsatiekirvelyä ja -ärsytystä.”

Potilailla, joilla on pitkäkestoinen vaikea kipu, on usein väsymystä, mielialanlaskua, ahdistuneisuutta ja toissijaisia lihasperäisiä oireita. Useimmilla potilailla nämä oireet ovat tulleet kroonisen kuormittavan kipuongelman myötä.

”Ajan myötä voimistunut kipu, mikä on vaikeuttanut liikkumista. Pahimmillaan olen maannut sängyssä liikkumatta 4 päivää, helpoimmillaan kipu menee ohi minuuteissa. Kipu tuntuu siltä kuin emättimen läpi työnnettäisiin pitkiä kudinpuikkoja kohtisuoraa ylös. Kipu estää täysin liikkumisen, lamaannuttaa, koska jokainen henkäys ja liike vain pahentaa tunnetta.”

Häpyhermoon liittyvät kiputilat voidaan jakaa eri muotoihin riippuen siitä mikä aiheuttaa häpyhermon oireet. Näihin kuuluu pudendal nerve neuralgia (PNN), hermojen painautumisesta tai pinteestä johtuva pudendal nerve entrapment (PNE) ja pudendal nerve canal syndrome (PNC). Essentiaalisen vulvodynian kaikkein vaikeimpien tapausten voisi sanoa olevan pudendaalineuralgiaa.

Oireet ovat näissä siis pitkälti täysin samoja kuin yllä on esitelty (essentiaalisen vulvodynian oireet).

Kipua esiintyy yhdellä tai useammalla alueella, jota pudendaalihermo ja sen haarat hermottavat. Tavallisimmin genitaalialue, anus, väliliha ja virtsaputki, klitoris, häpykukkula, emättimen 1/3 alaosa ja häpyhuulet. Kipu säteilee myös muualle lantion alueella. Kipu voi olla toispuoleista, iho voi olla hypersensitiivistä kosketukselle. Kipu voi olla polttavaa, myös tunnottomuutta voi esiintyä, sähköiskumaiset, viiltävät kivut, jomotus ja tunne vierasesineestä emättimessä tai peräsuolessa, epänormaalit kylmän ja kuuman tuntemukset, ummetus, vaikeus tai kipu ulostaessa, vaikeutta tai kipua virtsatessa, yhdyntäkipu syvällä emättimessä.

Pudendaalineuralgiaan liittyy usein tuki- ja liikuntaelinten kipu muualla lantion alueella (SI-nivel, piriformislihas, häntäluu).

  1. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti. 68: 487-490.
  2. Paavonen 2004: Vulvodynia. Lääkärin käsikirja. Terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2005. Verkkodokumentti.
  3. Metts 1999: Vulvodynia and vulvar vestibulitis. Challenges in diagnosis and manage ment. American Family Physician.
  4. McKay 1993: Dysesthetic (essential vulvodynia). Treatment with amitriptyline. Journal of Reproductive Medicine. 38(1): 9-13.