Essentiaalinen vulvodynia

Määritelmä

Essentiaalisella vulvodynialla on monia nimityksiä. Lääketieteessä sana essentiaalinen tarkoittaa toisesta sairaudesta tai ulkoisista tekijöistä riippumatonta tilaa. Tässä käytän nimitystä essentiaalinen.

Sen esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta näyttää kuitenkin siltä että vulvodynian provosoitu paikallinen muoto (vestibulodynia) on paljon yleisempää. Essentiaalinen vulvodynia on provosoimatonta yleistynyttä vulvodyniaa. Sekä essentiaalisen että paikallisen vulvodynian taustalla olevat syyt ovat pääosin samoja. Yleisesti vaikuttaa siltä, että tähän vulvodynian muotoon sairastuvat saattavat olla vanhempia kuin vestibulodyniaan sairastuvat.

Essentiaalisessa eli neuropaattisessa vulvodyniassa kipu on hyvin selkeästi hermokipua. Neuropaattinen kipu on hermovauriosta johtuvaa kroonista kipua. Neuropaattisessa kivussa tuntoaisti toimii poikkeavasti, mikä johtuu tuntoratojen vaurioitumisesta ja sen aiheuttamista muutoksista hermostossa. Hermokiputyyppisessä vulvodyniassa hallitsevin oire voi olla jatkuva, epämääräinen kipu emättimen ympärillä ja välilihan alueella, missä häpyhermo (nervus pudendalis) hermottaa aluetta.

Kipu voi olla invalidisoivaa ja vaikuttaa toimintakykyyn. Voikin todeta että neuropaattinen vulvodynia on vakava kipusyndrooma, jonka hoito on vaikeaa. Mutta ei millään muotoa mahdotonta.

Essentiaalisen vulvodynian riskitekijöitä tunnetaan huonosti. Kokemus potilaiden parissa viittaa kuitenkin siihen, että altistavana tekijänä saattaa olla gynekologiskirurgisia toimenpiteitä, kuten jäädytyshoito tai laserhoito tai raskauteen ja synnytykseen liittyviä toimenpiteitä. Vaikuttaa siltä, että jostain syystä hermot vaurioituvat tai häiriintyvät tällä alueella ja aiheuttavat poikkeavia kiputuntemuksia.

Oireet

Hallitsevin oire on krooninen, huonosti paikannettava ulkoisten sukupuolielinten alueen polttava tuntemus tai kipu. Kipu on usein jatkuvaa ja sitä voi esiintyä myös muualla kuin sukupuolielinten alueella.

Yleisemmin kipu säteilee peräaukkoon, pakaroihin, reisiin ja ristiselkään. Koskettaminen ei välttämättä laukaise kipua eikä selkeitä kipupisteitä yleensä tunnu. Toisaalta häiriintyneen hermon hermottamilla alueilla kosketus tuntuu voimakkasti kivuliaana. Lisäksi esiintyy erilaisia tuntohäiriöitä ja yliherkkyyttä.

Yhdyntäkipua ei välttämättä esiinny, tai se ei ole hallitsevin oire, kuten vestibulodyniassa. Kivun sijainti ja esiintyvyys riippuu täysin siitä, missä kohdin häiriintyneet hermot/hermohaarat ovat. Kipu saattaa lisääntyä iltaa kohden ja pitkään paikallaan istuminen pahentaa sitä.

Essentiaaliseen vd:aan liittyy usein myös virtsaputken ja virtsarakon oireita.

”Polttavaa kipua ja kirvelyä limakalvoalueella, erityisesti emättimen aukon alaosassa, kosketusarkuutta virtsaputken suusta peräaukkoon ulottuvalla alueella, säteilevää, repivää kipua pakaroissa ja reisien takaosassa, virtsatiekirvelyä ja -ärsytystä.”

Potilailla, joilla on pitkäkestoinen vaikea kipu, on usein väsymystä, mielialanlaskua, ahdistuneisuutta ja toissijaisia lihasperäisiä oireita. Useimmilla potilailla nämä oireet ovat tulleet kroonisen kuormittavan kipuongelman myötä.

”Ajan myötä voimistunut kipu, mikä on vaikeuttanut liikkumista. Pahimmillaan olen maannut sängyssä liikkumatta 4 päivää, helpoimmillaan kipu menee ohi minuuteissa. Kipu tuntuu siltä kuin emättimen läpi työnnettäisiin pitkiä kudinpuikkoja kohtisuoraa ylös. Kipu estää täysin liikkumisen, lamaannuttaa, koska jokainen henkäys ja liike vain pahentaa tunnetta.”

Häpyhermoon liittyvät kiputilat voidaan jakaa eri muotoihin riippuen siitä mikä aiheuttaa häpyhermon oireet. Näihin kuuluu pudendal nerve neuralgia (PNN), hermojen painautumisesta tai pinteestä johtuva pudendal nerve entrapment (PNE) ja pudendal nerve canal syndrome (PNC). Essentiaalisen vulvodynian kaikkein vaikeimpien tapausten voisi sanoa olevan pudendaalineuralgiaa.

Oireet ovat näissä siis pitkälti täysin samoja kuin yllä on esitelty (essentiaalisen vulvodynian oireet).

Kipua esiintyy yhdellä tai useammalla alueella, jota pudendaalihermo ja sen haarat hermottavat. Tavallisimmin genitaalialue, anus, väliliha ja virtsaputki, klitoris, häpykukkula, emättimen 1/3 alaosa ja häpyhuulet. Kipu säteilee myös muualle lantion alueella. Kipu voi olla toispuoleista, iho voi olla hypersensitiivistä kosketukselle. Kipu voi olla polttavaa, myös tunnottomuutta voi esiintyä, sähköiskumaiset, viiltävät kivut, jomotus ja tunne vierasesineestä emättimessä tai peräsuolessa, epänormaalit kylmän ja kuuman tuntemukset, ummetus, vaikeus tai kipu ulostaessa, vaikeutta tai kipua virtsatessa, yhdyntäkipu syvällä emättimessä.

Pudendaalineuralgiaan liittyy usein tuki- ja liikuntaelinten kipu muualla lantion alueella (SI-nivel, piriformislihas, häntäluu).

Lähteet

 1. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti. 68: 487-490.
 2. Paavonen 2004: Vulvodynia. Lääkärin käsikirja. Terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2005. Verkkodokumentti.
 3. Metts 1999: Vulvodynia and vulvar vestibulitis. Challenges in diagnosis and manage ment. American Family Physician.
 4. McKay 1993: Dysesthetic (essential vulvodynia). Treatment with amitriptyline. Journal of Reproductive Medicine. 38(1): 9-13.

7 Replies to “Essentiaalinen vulvodynia”

 1. Olen kärsinyt essentiaalisesta vulvodyniasta vajaan kaksikymmentä vuotta. Triptylin avulla pärjäilen. Haaveilen ajasta, jolloin voisin unohtaa kivun. Olen mielelläni vertaistukena sellaista tarvitsevalle.

 2. Olen 25vuotias ja kärsinyt tästä vaivasta n.2 vuotta. Kivut ovat kovat ja hankaloittavat elämää. Ensin kokeiltiin triptyliä mistä ei hyötyä, nyt lyricaa ja se auttaa. Se on ikävä kyllä vaan kallis lääke eikä olisi muutenkaan kiva loppuelämää sen voimalla jaksaa. Mitähän muuta apua täähn vaivaan voisi saada.

 3. Oletko käynyt Tiina Malaskalla? Yhteystiedot Hoitoon erikoistuneita tahoja -kohdassa. En tiedä häntä, mutta hän on ainoa, joka on vertaisryhmäläisten ringistä Turusta ilmoitettu vd:n tuntevaksi.

 4. Onko turussa lääkäriä joka tietää neuropaattisesta vulvadyniasta? Tarviin apua pian, sitä en ole vielä löytänyt? Triptyliä 2tablettia iltaisin olen ottanut vajaan kahden viikon aikana, eikä vielä apua ole ollut.

 5. Leena, olisitko kiinnostunut vaihtamaan ajatuksia essentiaalisesta vulvodyniasta, oireista, niiden synnystä ja kokeilluista hoidoista? Löysin tältä sivustolta myös kohtalotoverin ja olemme tsempanneet toisiamme kovasti. Nyt meillä olisi tekeillä lehtiartikkeli tästä niin huonosti tunnetusta vaivasta. Emme hae itsellemme julkisuutta, vaan siinä olisi potilaskertomuksia (ilman nimiä ja kuvia) sekä prof. Jorma Paavosen haastattelu jossa asiaa käsitellään lääkärin näkökulmasta. Vaiva on pirullinen ja tehnyt minut miltei työkyvyttömäksi. Lääkekokeiluista huolimatta minäkin elän kivun kanssa. terv. Kaisa

 6. Essentiaalisen vulvodynian diagnoosi v. 2000.
  Olen kokeillut laajasti erilaisia kipulääkkeitä.
  Lyrica ei ole auttanut. Triptyl 5o mg iltaisin ja Cymbalta 6o mg aamuisin osoittautuneet hyviksi, tukena nopeasti vaikuttavat kipulääkkeet tarvittaessa: Panadol 1000 mg nukkumaan mennessä ja – kaikkein kokeilujen jälkeen ml. useita opiaatteja – Temgesic 0,2 mg, sitä jopa kahdesti päivässä.
  Tällä lääkemäärällä ei jaksa kokopäivätyötä, olenkin tilanteeseen tyytyväisenä osa-aikaeläkkeellä.
  Uskon myös estrogeeniin limakalvojen kunnossa pitäjänä, käytössa Activelle ja ulkoisesti Vagifem.
  Henkisesti olen tarvinnut tukea ja olen ollut terapiassa. Elämä alkaa sujua, kun lopulta hyväksyy kohtalonsa eli jatkuvan kivun tunteen, ja huolehtii että lepää tarpeeksi. Pitää myös järjestää kaikenlaista kivaa itselleen, mikä vie ajatukset kivusta pois.

 7. Neuropaattiseen eli jatkuvaan vulvodyniaan on tarjolla hyviä kipulääkkeitä, kuten triptyl ja lyrica. Niillä kipu häviää kokonaan tai ainakin lievittyy niin, että normaali elämä on mahdollista.

  Myös vyöhyketerapiasta ja akupunktiosta on ollut monelle apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *