Vulvodynia

Vulvodynia on kattotermi, jolla kuvaillaan naisen sukupuolielinten ja/tai lantion alueen monimutkaisia ja ongelmallisia kiputiloja. Sana tarkoittaa latinasta käännettynä yksinkertaisesti vulvan kipua. Vulvodynia ei siis itsessään ole jonkin sairauden nimi, vaan kuvaa oiretta, joka voi johtua monista eri syistä.

Voisi sanoa että useimmiten vulvodynian puhkeamisen taustalla on useita osatekijöitä. Taustalla löytyy usein erilaisia altistavia tekijöitä, jotka johtavat kipusyndrooman puhkeamiseen jonkin laukaisevan tekijän myötä.

Vulvodynian puhjetessa on tärkeää pyrkiä selvittämään ne osatekijät, jotka ovat sairastuneen tilanteessa olleet myötävaikuttamassa kipuongelman syntyyn. Se voi olla aikamoista salapoliisityötä, mutta voidakseen suunnitella yksilöllistä hoitoa, jossa huomioidaan kunkin sairastuneen erityispiirteet, tämä on tärkeää. Hoito, jossa pyritään vaikuttamaan useisiin taustalla oleviin tekijöihin samanaikaisesti, onkin yleensä tehokkainta.

Vulvodyniasta on monenlaisia variaatioita, ja niiden erotteleminen toisistaan voi olla joskus vaikeaa. Vulvodyniaan liitetään monenlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia ja kipuja: kuumottavia, pistäviä ja viiltäviä kipuja, virtsaputken kirvelyä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja yliherkkyyttä monille ärsykkeille. Vulvodyniaan liittyy myös yleisesti toistuvat hiivasieni- ja/tai virtsatietulehdukset ja emättimen bakteeri-infektiot. Oireistoon saattaa liittyä myös vaginismi, eli emättimen ja lantionpohjan lihasten refleksinomainen ylijännitystila ja kouristusherkkyys.

Vulvodynia voidaan jakaa paikalliseen vulvodyniaan ja yleistyneeseen vulvodyniaan. Tämä tarkoittaa, että kipu on joko paikallista ja selkeästi tietyllä alueella, tai kipua esiintyy laajemmalla alueella ja on vaikeammin paikallistettavissa.

Jos kipua esiintyy yhtäkkiä ja ilman selkeää syytä (kuten esim. kosketus), se määritellään ei-provosoiduksi (provosoimaton) vulvodyniaksi. Ja jos kipua esiintyy suorassa kontaktissa kipualueelle, sitä kutsutaan provosoiduksi vulvodyniaksi

Näiden karkeiden jaotteluiden sisään mahtuu monenlaisia variaatioita vulvodyniasta. On myös olemassa sekamuotoinen vulvodynia, jossa oireet eivät ole niin selkeästi jaoteltavissa.

Vulvodynian pääasialliset ilmenemismuodot ovat yhdyntäkipua aiheuttava vestibulodynia ja essentiaalinen vulvodynia.

Vestibulodyniassa esiintyy paikallista, provosoitua kipua. Eli sitä voi kutsua provosoiduksi paikalliseksi vulvodyniaksi. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, vestibulodyniasta käytetään myös nimitystä vulvan vestibuliittioireyhtymä (VVS).

Vulvodynia voi esiintyä myös syklisenä vulvovaginiittina, jossa on samoja oireita kuin vestibulodyniassa, mutta kipu on vaihtelevaa ja se pahenee ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana. Kipu ja ärsytys voi jatkua pidempään ärsytyksen lakattua, kipua esiintyy tyypillisesti vasta esim. yhdynnän jälkeen ja se voi pahentua seuraavana päivänä

Essentiaalisessa (varsinaisessa) vulvodyniassa esiintyy useimmiten yleistynyttä, ei-provosoitua kipua. Eli sitä voi kutsua ei-provosoiduksi yleistyneeksi vulvodyniaksi. Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, sitä voi kutsua myös: dysesteettiseksi vulvodyniaksi, neuropaattiseksi vulvodyniaksi, ja (rajaustavasta riippuen) myös pudendaalineuralgiaksi. Nimitykset kuvaavat tässä tyypissä esiintyvää hermokipua, joka paikallistuu emätintä hermottavien hermohaarojen alueelle.

Vulvodynia heikentää tutkitusti elämänlaatua, aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Naisista, jotka sairastuvat siihen tulee usein terveyspalvelujen suurkuluttajia, koska ongelma vaikuttaa niin moneen asiaan naisen elämässä. Se aiheuttaa fyysisiä ja psykoseksuaalisia toimintahäiriöitä, jotka heijastuvat myös parisuhteeseen ja sen intiimeimpään osa-alueeseen, seksielämään.

Vulvodynia on alidiagnosoitu, eikä sen esiintyvyydestä ole vieläkään tarkkaa tietoa. Jonkin arvion mukaan noin 10% naisista on jossakin vaiheessa elämässään kärsinyt vulvodyniaan liittyvistä oireista. Valtaosa sairastuneista ovat hedelmällisessä iässä olevia naisia.

Lähteet

 1. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti. 68: 487-490
 2. Törnävä – Koivula – Suominen 2013: Naisten kokemuksia vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen. Hoitotiede. 25: 241-252
 3. Paavonen 1995: Diagnosis and treatment of vulvodynia. Annals of Internal Medicine. 2:175-181.
 4. Fischer 2004: Management of vulvar pain. Dermatological Therapy 17 (1).
 5. Jantos – White 1997: The Vestibulitis Syndrome. Medical and Psychosexual Assessment of a Cohort of Patients. Journal of Reproductive Medicine 42: 145-152.
 6. Jernfors – Rekonen – Paavonen 2004: Fysioterapia yhdyntäkipua aiheuttavan vulvan vestibuliitti-oireyhtymän hoidossa. Suomen Lääkärilehti 59: 2141-2144.
 7. Metts 1999: Vulvodynia and vulvar vestibulitis. Challenges in diagnosis and management. American Family Physician.

15 Replies to “Vulvodynia”

 1. On rohkaisevaa lukea, että muutkin kärsivät vaivasta ja osalla oireet helpottaneet. Olen 25-vuotias ja Omat ongelmat alkoivat 2010, jonka jälkeen olen ravannut kolmella eri gynellä. Kesällä 2013 kokeilin sekä seksuaaliterapiaa että fysioterapiaa Hyksissä. Sukupuolitestit tehty ja useita lääkekoktaileja (hiivalääkkeet, triptyl, kosteusvoiteet) testattu. Mikään näistä ei ole tuntunut auttavan, sähköllä tehtävä lihasrentoutus (anturat laitettiin alaselkään) tuntui olevan hieman apua, mutta yhdynnät ovat tällä hetkellä minulla ja kihlatulla kivun vuoksi sula mahdottomuus. Onneksi mies ymmärtää, mutta on tämä ihan mahdottoman turhauttavaa molemmille. Monet itkut on itketty.
  Jätin 2012-2013 pillerit (femoden) kokonaan pois kuivumisen johdosta, mutta olen aloittanut nyt uudet (zoely), sillä pillereillä ei ollut kipuiluun mitään vaikutusta. Nyt kevään aikana agendassa on valtavan kystat poisto, jonka jälkeen palataan vd-ongelmaan uudelleen.

  Tässä kohtaa on yritettävä olla iloinen siitä, että oma kipuilu syntyy pääosin yhdyntäyrityksistä, mutta normaaliarjessa kipua ei juuri ole. Mutta on tämä kyllä aivan hirveä vaiva, vaikuttaa henkisesti ja fyysisesti ja käytännössä seksihalut ovat minulta menneet kokonaan.

  Paljon tsemppiä kaikille, jotka vaivan kanssa painivat! Meitä ”kipusiskoja” tuntuu olevan aika monta. Olisi todella mielialaa kohentavaa kuulla lisää ohimenneistä vulvodyniavaivoista. Lääkäreillä ei tunnu enää vinkkejä olevan, hermopäiden poltto vaginan alueelta ei sekään kuulosta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta… Onko kellään kokemuksia tästä tai puuduttavien geelien käytöstä?

 2. Vaiva on kamala ja monilla on tapana vähätellä oireita. Kärsin itse vaivasta vain silloin tällöin n. 2 vuotta jonka jälkeen 20-vuotiaana oireet muuttuivat pysyviksi. Itse olin onnekas mennessäni lääkärille koska vaikka kyseessä olikin terveyskeskuksen terveydenhoitaja, hän oli erittäin kiltti ja ymmärtäväinen ja totesi lähes välittömästi mihin oireeni viittasivat (kun kaikki mahdolliset kokeet oli tehty). Omat vaivani ovat viime aikoina helpottaneet hieman mutta vaikuttavat edelleen negatiivisesti parisuhteeseeni. Avomieheni ei välillä tunnu ymmärtävän millaista on kun seksi sattuu. Seksin jälkeen kipupisteeni ovat äärimmäisen kivuliaat vielä seuraavanakin päivänä ja kipu tuntuu kuin avoimelta tulehtuneelta haavalta johon hierotaan suolaa. Ei ollenkaan kivaa. Toivon kaikille vaivasta kärsiville jaksamisia, erityisesti sinulle Aliisa.

 3. FB-kaverini on luontaistuotekaupassa töissä.
  Hänen päivityksensä.
  Melkein sain kukkia. Eräs asiakas etelä suomesta oli vienyt kukkapuskan kiitokseksi luontaistuotekauppaan, kun hän oli parantunut ohjeillani vulvodyniasta kolmessa viikossa. Häntä tutkinut lääkäri oli ihmeissään.
  – Natrum aurum muriaticum D30-C30
  – Harmonella
  – Sinkki pois

 4. Olen pian lähes vuoden käynyt naistentautien poliklinikalla vulvodynian takia. En voi sanoa että minulla on yhdyntä kipuja koska kipu on oikeastaan niin valtava ettei yhdyntä ole koskaan ollut mahdollinen. Olen vaihtanut e-pillereitä, kokeillut estrogeenivoidetta, triptyliä, saanut kipugeeliä ja tehnyt kipu pisteen painamista… Mikään ei auta.
  Kipu paheni ja yltyi sietämättömäksi ensimmäisen gynekologisen tutkimukseni jälkeen. Tutkimuksessa piti kartoitta kipupisteitä. Lääkäri vakuutti että minut pitää tutkia myös spekulalla vaikka olin varta vasten kertonut kivuista. Heti spekulan ollessa sisälläni pyysin lääkäriä ottamaan sen pois kun kipu oli niin suuri. Lääkäri oli kuin ei olisi kuullut ja työnsi spekulan syvälle paikalleen. ”Pystytkö olemaan näin ihan hetken?” Huutaessani ei hän toisteli ”Ihan hetki vaan.”. Vasta kun aloin itkeä ja täristä lääkäri lopetti tutkimuksen. Hän sanoi ettei nähnyt mitään epätavallista. En jäänyt kuuntelemaan jälkipyykkiä vaan puin nopeasti ja ryntäsin ulos. Istun varmaankin 2 tuntia ja itkin hysteerisesti. Tämä oli elämäni kauhein tapahtuma. Vuodin verta ja itkin. Sen jälkeen en ole pystynyt koskemaan itseäni.
  Tuntuu ettei kukaan oikein ymmärrä mitä on käydä läpi vulvodynian fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja. Olen vain 16 vuotias ja koko ystäväporukkani ainut neitsyt. Ystäväni luulevat että kipu johtuu liukasteen puuttumisesta tai tiukasta emättimestä. Kukaan ei näytä huomioivan tai ottavan tautia tosissaan. En edes halua lähestyä ketään poikaa etten joutuisi selittämään tilannettani. Tunnen itseni huonoksi ja vialliseksi. Miksi minussa on jotakin vikaa. Toivoisin että fysioterapia alkaisi pian (luultavasti vain todetakseni senkin tehottomaksi). Ja niin edelleen oisin lähempänä toipumista tai leikkausta, ja voisin alkaa vihdoin elää.
  On kannustavaa lukea että moni on toipunut vulvodyniasta kokonaan. Vaikka tunnen etten pääse asiassa eteenpäin, ehkä minullakin on toivoa.

 5. Kiitos taas vastauksesta. Arkaluonteisia ja intiimejä juttuja, mutta juurikin esim. nuo sisimmät huulet, ja niistäkin vain toinen välillä enempi vähempi turvottaa. Ja on aika inhottavan tuntuista!
  Onko sinulle tuttua tuo??

 6. Turvotus on tuttua…. siihen on auttanut estrogeeni voide ja hiivalääke suun kautta. Pillereitten lopettamisesta sinun kannattaa jutella ensin jonkun gynekologin kanssa, kaikki elimistöt ovat kuitenkin erilaisia.

 7. Kiitos Hanna kommentistasi!
  Oletko törmännyt tuohon eri” osien” turvotteluun vaivan kanssa??
  Se vasta inhottavalta tuntuu! Entäs muut? Toivottavasti tulee paljon kommentteja.
  Voiko pillerit jättää kesken laatankin??

 8. Hei

  Vulvodynia ei ole mikään vaarallinen sairaus mutta valitettavasti epämiellyttävä ja elämän laatua heikentävä.
  Mutta apu keinoja kyllä löytyy, jokainen on kuitenkin vähän yksilöllinen tapaus joten kokeilemalla varmasti löydät itsellesi parhaat hoitokeinot.

  Itse söin nuorempi monta vuotta kanssa harmonet pillereitä, mutta kuukautiset olivat tosi niukat joten merkkiä vaihdettiin ja kokeiltiin erilaisia. Mun vulvodynia oireet alkoivat reilu vuosi sitten ja viime vuoden lokakuussa lopetin pillerit.

  Keväällä oireet vihdoin alkoivat kunnolla helpottamaan. Kystien takia mulle määrättiin kesällä uudestaan pillerit ja vd iski päälle tosi pahasti eli ainakin mun tapauksessa pillerit on pahinta. Ja gynekologi (ulkomailla) sitten sanoikin että ei missään tapauksessa pillereitä ja onneksi kystat ovatkin pienentyneet itsellään.

  Aikaisemmin aina käytin saippuaa alapesussa kunnes mulle sanottiin että pelkkä vesi riittää, pesen aamulla ja illalla haalealla vedellä (en yhtään useammin, sekään ei ole hyväksi). Aluksi se tuntui oudolta mutta nyt kun siihen on tottunut niin myös on helpottanut, saippua (vaikka kuinka alapesuun muka tarkoitettu) on ainakin mun oireita aina pahentanut.

  Maitohappobakteereista (suun kautta) on ollut myös apua ja pahoina päivinä käytän pausanol nimistä estrogeenivoidetta jota saa apteekista ilman reseptiä. Mulla on todettu sytolyysi joten se voide auttaa ja lievittää oireita todella paljon. Myöskään en käytä enää mitään tiukkoja housuja, farkut on pahimmat, ja aina kun mahdollista laitan verkkarit. Ja joskus öisin nukun ilman pikkuhousuja, siitäkin on apua.

  Eli suosittelen sulle että keskustelet lääkärisi kanssa pillereiden pois jättämisestä (jos mahdollista) sekä muutenkin vulvodyniasta.

  Tai sitten voisit kokeilla jotain toista gynekologia, valitettavasti monet eivät noteeraa vulvodyniaa. Itse kävin monella gynellä ennen kuin löysin lääkärin joka tajusi mistä on kyse.

  Jaksamista!

 9. Tuntuu olevan niin paljon yhtäläisyyksiä oireissa, että pakko kirjoittaa tänne myös.
  Olen syönyt endotyyppisiin kipuihin e-pillereitä, ja kivut ovatkin aika hyvin pysyneet aisoissa, mutta tilalle on ilmaantunut tämä hirveä kuivuusongelma! Olenkin hypännyt gynellä.Erilaisia rasvoja ja öljyjä olen kuluttanut varmasti litratolkulla.Välillä on apua, välillä ei. Nyt vaihdoin harmonet-pillerit femodeniin, jos tuo korkeampi estrogeeni auttaisi? 2 laattaa olen syönyt, kolmannen aloitin, enkä tiedä jaksanko enää. Samanlainen on olo, ellei pahempi.Ja tuo kuivuus tekee myös turvotusta, kun tuntuu, että hankausta tulee, vaikka ei olisi edes housuja.Onko muilla vastaavaa?? Ja sitten on todella epämiellyttävä olla. Voinko lopettaa pillerit myös kesken laatan?? Voiko pillerien lopetus edes hiukan auttaa? Olen 38v, nuorempana söin harmonetteja ilman ongelmia.Nyt tosiaan kutinaa, kirvelyä,poltetta, turvotusta, ulkoisesti. Onko vulvodynia vaarallinen sairaus? Olen myös syönyt tyrniöljyä, yms, mutta aika tehotonta.Pesenkin kyllä liikaa, mutta acon öljyn kanssa.Tosin tuntuu, että sekin alkaa jo ärsyttämään. Jätänkö vaan pillerit??Toivottavasti joku kommentoi ja kertoo omista kokemuksistaan. Kiitos.

 10. Hei,
  Kiva että nämä sivut täällä ovat, mielelläni kuulisin lisääkin tarinoita, koska omat oireeni ovat hieman erilaisia kuin täältä nyt löytyvät – onkohan yahoosta löytyvä ryhmä enää toiminnassa? Lähetin sinne liittymispyyntöä viikko sitten, mutta mitään ei ole vielä kuulunut?

 11. Kymmenen vuotta sitten, noin 20-vuotiaana, ravasin lääkäriltä toiselle itkemässä jatkuvaa kirvelyä ja poltetta. Olo oli kuin olisin kärsinyt jatkuvasta virtsatietulehduksesta, mutta mitään merkkejä todellisesta tulehduksesta ei ollut. Hiivasienilääkkeet auttoivat välillä vähän, mutta hiivatulehduksestakaan ei ollut kyse. Yksi vaivaani hermostunut (?) gynekologi oli lopulta sitä mieltä, että vaivani oli vain korvien välissä. Lopulta noin kaksi vuotta oireiltuani eksyin gynekologi Tuukka Tarkkilan vastaanotolle ja itkin vielä kerran vaivani. Hän oli ensimmäinen lääkäri, joka totesi, ettei todellakaan tiedä, mikä minua vaivaa, mutta otti tuskani tosissaa. Kaksi viikkoa käynnin jälkeen hän soitti minulle kotiin ja kertoi keskustelleensa tilanteestani jonkun emättimen kiputiloihin erikoistuneen lääkärin kanssa. Sain oireilleni nimen ja tämä ihana lääkäri jopa kopioi minulle aiheta muutaman artikkelin jostain lääkäreille suunnatusta lehdestä. Itselläni oireet laukesivat allergialääkkeiden ja yhdistelmäehkäisypillereiden vaikutuksesta. Limakalvot kuivuivat, mutta oireet eivät helpottaneet, vaikka lopetin lääkkeiden käytön.

  Nyt taas olen samassa kirvely- ja tuskatilassa. Googlettelin asiaa ja eksyin näille sivuille. On ihanaa, että asiallista tietoa löytyy näin hyvin verkosta! Vaikka vaiva on kamala, tieto auttaa elämään sen kanssa. Emme ole hulluja.

 12. Toivon pienestä kommentistani olevan apua joillekin. En sairasta vulvodyniaa, mutta kärsin vuosikaudet miltei kuukausittain toistuvista virtsatie- ja/tai emätintulehduksista. Myös jatkuvat vatsavaivat kiusasivat, lopulta suolen toiminta hidastui kertaan viikossa. Lopetin laktoosin ja fruktoosin käytön puoli vuotta sitten. Siihen loppuivat myös edellä mainitut vaivat! Olen 55-vuotias muuten terve ihminen.

 13. Iso kiitos näistä sivuista! Olen juossut tk:ssa monta kuukautta. On otettu neljä virtsakoetta, klamydia-testi, hiivatesti ja papa-koe. Olen syönyt suun kautta flagyl kuurin ja saman kuurin emätinpuikkoina. Tänään kävin viimeksi ja lääkäri sanoi että kun kaikki kokeet on puhtaat ei voi auttaa ja epäili että candida on jäänyt pysyvästi elämään mun elimistöön ja sanoi että voin vielä kokeilla suun kautta otettavia maitohappobakteereita (emätinpuikkoina olen noita jo kuurin käyttänyt). Lähinnä on jäänyt se tunne että olettavat että vika on mun päänsisällä vaikkei sitä ole ääneen sanottu….
  Tuonne tk:hon mun turha lähteä näiden tämän sivun tietojen kanssa, en usko että siltikään suostuvat asiaa tutkimaan, mutta aion hakeutua yksityiselle.
  Oireideni perusteella alan itse olla vakuuttunut sairastavani Syklistä vulvovaginiittia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *