Vulvodynia

Mitä se on?

Vulvodynia on kattotermi, jolla kuvaillaan naisen sukupuolielinten ja/tai lantion alueen monimutkaisia ja ongelmallisia kiputiloja. Sana tarkoittaa latinasta käännettynä yksinkertaisesti vulvan kipua. Vulvodynia ei siis itsessään ole jonkin sairauden nimi, vaan kuvaa oiretta, joka voi johtua monista eri syistä.

Voisi sanoa että useimmiten vulvodynian puhkeamisen taustalla on useita osatekijöitä. Taustalla löytyy usein erilaisia altistavia tekijöitä, jotka johtavat kipusyndrooman puhkeamiseen jonkin laukaisevan tekijän myötä.

Vulvodynian puhjetessa on tärkeää pyrkiä selvittämään ne osatekijät, jotka ovat sairastuneen tilanteessa olleet myötävaikuttamassa kipuongelman syntyyn. Se voi olla aikamoista salapoliisityötä, mutta voidakseen suunnitella yksilöllistä hoitoa, jossa huomioidaan kunkin sairastuneen erityispiirteet, tämä on tärkeää. Hoito, jossa pyritään vaikuttamaan useisiin taustalla oleviin tekijöihin samanaikaisesti, onkin yleensä tehokkainta.

Vulvodyniasta on monenlaisia variaatioita, ja niiden erotteleminen toisistaan voi olla joskus vaikeaa. Vulvodyniaan liitetään monenlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia ja kipuja: kuumottavia, pistäviä ja viiltäviä kipuja, virtsaputken kirvelyä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja yliherkkyyttä monille ärsykkeille. Vulvodyniaan liittyy myös yleisesti toistuvat hiivasieni- ja/tai virtsatietulehdukset ja emättimen bakteeri-infektiot. Oireistoon saattaa liittyä myös vaginismi, eli emättimen ja lantionpohjan lihasten refleksinomainen ylijännitystila ja kouristusherkkyys.

Vulvodynia voidaan jakaa paikalliseen vulvodyniaan ja yleistyneeseen vulvodyniaanTämä tarkoittaa, että kipu on joko paikallista ja selkeästi tietyllä alueella, tai kipua esiintyy laajemmalla alueella ja on vaikeammin paikallistettavissa.

Jos kipua esiintyy yhtäkkiä ja ilman selkeää syytä (kuten esim. kosketus), se määritellään ei-provosoiduksi (provosoimaton) vulvodyniaksi. Ja jos kipua esiintyy suorassa kontaktissa kipualueelle, sitä kutsutaan provosoiduksi vulvodyniaksi

Näiden karkeiden jaotteluiden sisään mahtuu monenlaisia variaatioita vulvodyniasta. On myös olemassa sekamuotoinen vulvodynia, jossa oireet eivät ole niin selkeästi jaoteltavissa.

Vulvodynian pääasialliset ilmenemismuodot ovat yhdyntäkipua aiheuttava vestibulodynia ja essentiaalinen vulvodynia.

Vestibulodyniassa esiintyy paikallista, provosoitua kipua. Eli sitä voi kutsua provosoiduksi paikalliseksi vulvodyniaksi. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, vestibulodyniasta käytetään myös nimitystä vulvan vestibuliittioireyhtymä (VVS).

Vulvodynia voi esiintyä myös syklisenä vulvovaginiittina, jossa on samoja oireita kuin vestibulodyniassa, mutta kipu on vaihtelevaa ja se pahenee ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana. Kipu ja ärsytys voi jatkua pidempään ärsytyksen lakattua, kipua esiintyy tyypillisesti vasta esim. yhdynnän jälkeen ja se voi pahentua seuraavana päivänä

Essentiaalisessa (varsinaisessa) vulvodyniassa esiintyy useimmiten yleistynyttä, ei-provosoitua kipua. Eli sitä voi kutsua ei-provosoiduksi yleistyneeksi vulvodyniaksi. Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, sitä voi kutsua myös: dysesteettiseksi vulvodyniaksi, neuropaattiseksi vulvodyniaksi, ja (rajaustavasta riippuen) myös pudendaalineuralgiaksi. Nimitykset kuvaavat tässä tyypissä esiintyvää hermokipua, joka paikallistuu emätintä hermottavien hermohaarojen alueelle.

Vulvodynia heikentää tutkitusti elämänlaatua, aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Naisista, jotka sairastuvat siihen tulee usein terveyspalvelujen suurkuluttajia, koska ongelma vaikuttaa niin moneen asiaan naisen elämässä. Se aiheuttaa fyysisiä ja psykoseksuaalisia toimintahäiriöitä, jotka heijastuvat myös parisuhteeseen ja sen intiimeimpään osa-alueeseen, seksielämään.

Vulvodynia on alidiagnosoitu, eikä sen esiintyvyydestä ole vieläkään tarkkaa tietoa. Jonkin arvion mukaan noin 10% naisista on jossakin vaiheessa elämässään kärsinyt vulvodyniaan liittyvistä oireista. Valtaosa sairastuneista ovat hedelmällisessä iässä olevia naisia.

 

 

  1. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti. 68: 487-490
  2. Törnävä – Koivula – Suominen 2013: Naisten kokemuksia vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen. Hoitotiede. 25: 241-252
  3. Paavonen 1995: Diagnosis and treatment of vulvodynia. Annals of Internal Medicine. 2:175-181.
  4. Fischer 2004: Management of vulvar pain. Dermatological Therapy 17 (1).
  5. Jantos – White 1997: The Vestibulitis Syndrome. Medical and Psychosexual Assessment of a Cohort of Patients. Journal of Reproductive Medicine 42: 145-152.
  6. Jernfors – Rekonen – Paavonen 2004: Fysioterapia yhdyntäkipua aiheuttavan vulvan vestibuliitti-oireyhtymän hoidossa. Suomen Lääkärilehti 59: 2141-2144.
  7. Metts 1999: Vulvodynia and vulvar vestibulitis. Challenges in diagnosis and management. American Family Physician.