Kumppanille

Se että kumppanisi sairastui vulvodyniaan vaikuttaa suoraan sinuun, se vaikuttaa yhteiseen elämäänne ja se voi vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiinne.

Sinun on ehkä vaikea hyväksyä se, että teille kävi näin. Saatat olla vihainen ja turhautunut. On ehkä vaikea olla näyttämättä negatiivisia tunteita kumppanillesi. Tiedät, että sairastuminen vulvodyniaan ei ole hänen syynsä, mutta silti vulvodynia vaikuttaa parisuhteeseenne ja, ennen kaikkea, seksielämäänne. Se on vähintäänkin ärsyttävää. Saatat tuntea myös voimattomuutta ja avuttomuutta. Et voi auttaa kumppaniasi, ja se tuntuu pahalta. Voit tuntea syyllisyyttä, jos aiheutat hänelle kipua kun yritätte yhdyntää.

Et ole ehkä koskaan kuullutkaan vulvodyniasta ja sinua ihmetyttää mitä se on. Ehkä jopa epäilyttää onko se todellista. Ehkä se onkin joku psyykkinen ongelma tai haluttomuutta?

Kaikki nämä tunteet ja ajatukset ovat ihan luonnollisia, ja usko pois, muutkin kumppanit ovat ajatelleet ja tunteneet niitä.

Toisaalta myös kumppanisi käytös sinua kohtaan saattaa muuttua. Hän voi olla syyttävä ja katkera kaikkia miehiä kohtaan, erityisesti sinua. Ehkä hän on mustasukkainen, eristäytyvä tai pitää sinua ulkopuolella eikä anna sinun myötäelää ja tukea häntä niin kuin haluaisit. Saattaa olla, että hän välttelee läheisyyttä ja hellyyttä.

Miten toimia?

Ensinnäkin, ikävä kyllä, vulvodynia on täysin todellinen. Jos puolisosi on saanut diagnoosin, on erittäin todennäköistä, että sitä se myös on. Nyt sinun pitää yrittää hyväksyä se ja selvittää mitä vulvodynia on ja mitä se merkitsee juuri teille.

Tieto on siis tärkeää. Pystytkö keskustelemaan kumppanisi kanssa vulvodyniasta vai oletteko kummatkin yhtä ymmällänne? Siinä tapauksessa, ottakaa yhdessä selvää.

Jos kumppanisi välttelee näistä asioista puhumista, kerro hänelle että haluat vilpittömästi tietää mitä vulvodynia hänelle merkitsee. Miten se vaikuttaa hänen elämäänsä? Olisi tärkeää, jos pystyisitte puhumaan asiasta avoimesti ja pyrkisitte ymmärtämään mitä se merkitsee teidän suhteessanne.

Monet vulvodyniaan sairastuneet ajattelevat, että sairaus on ikään kuin yhteinen, koska se vaikuttaa kumpaankin. On ihan ok ajatella niin, ja hoitaa sairautta yhdessä. Silti on muistettava, että käytännössä kivut ovat vain parisuhteen toisella osapuolella. Toinen ei voi täysin ymmärtää toisen kipua ja oireita. Empatiaa voi toki osoittaa, ja tukesi onkin ensiarvoisen tärkeää parantumisen kannalta. Älä kuitenkaan tukahduta omia tunteita tai tarpeita auttaessasi sairastunutta. Se voi johtaa katkeruuteen. Sinun tarpeesi ja tunteesi ovat tärkeitä. Avoimuus ja rehellisyys keskustellessa tilanteesta on tärkeää.

Vulvodyniapotilaat ovat nopeita tuntemaan syyllisyyttä, varsinkin siitä että kumppani joutuu olemaan ilman yhdyntää, ties kuinka pitkiä aikoja. Se on asia mikä voi aiheuttaa paljon ikäviä tunteita puolin ja toisin. On fakta, että vulvodynia vaikeuttaa seksin harrastamista huomattavasti. Lisäksi kipu ja sen pelko voivat aiheuttaa läheisyyden ja muunlaisen seksuaalisen kontaktin välttämistä. Silloin kun toisella on vulvodynia, pitää olla yhteiset pelisäännöt. Pyritäänkö ylläpitämään seksielämää, minkälaista kosketusta voidaan käyttää, mihin saa koskea, mihin ei? Yritetäänkö yhdyntää, koska kokeillaan, koska ei? Ihan konkreettisia asioita.

Joissakin vulvodyniatutkimuksissa todettiin, että naisen kivun intensiivisyys ennusti lisääntynyttä henkistä ahdistusta kumppanille. Sen ymmärtämiseen tuskin tarvitaan tutkimuksia. Kumppanin kipu on ahdistavaa.

Sitten todettiin, että vulvodynian hoito onnistui paremmin jos kumppani oli mukana hoidossa ja hoitopäätösten tekemisessä. Kerro kumppanillesi jos haluat olla osa hänen hoitoaan, mennä mukaan hoitotapaamisiin ja keskustella yhdessä eri hoitovaihtoehdoista. On hyvä jos pysyt ajan tasalla hänen hoidossaan. Kumppanin osallistuminen hoitoon voi parantaa hoitotuloksia.

Viime vuosina on tehty useita tutkimuksia kumppanin suhtautumisesta vulvodyniaan ja siitä miten se vaikuttaa naisen kokemaan kipuun. Tutkimuksissa huomattiin että sillä, miten kumppani suhtautui kipuun, oli vaikutusta sen määrään. Se, miten sinä suhtaudut kumppanisi kipuun vaikuttaa siis, joko positiivisesti tai negatiivisesti sen määrään. Tai oikeammin, siihen miten voimakkaana nainen kokee sen.

Vulvodyniaa sairastavan kumppani voi (näiden tutkimusten) mukaan suhtautua kolmella tavalla kipuun. Huolehtivasti ja empaattisesti, vihamielisesti ja turhautuneesti tai kannustavasti ja toivoa ylläpitävästi. Todettiin, että sekä huolehtivat että negatiiviset tavat suhtautua lisäsivät kivun tuntemusta yhdynnässä ja vähensivät seksuaalista tyytyväisyyttä. Kannustavat ja toiveikkaat reaktiot taas vähensivät kivun tuntemusta. Antamasi palaute ja se miten suhtaudut kumppanisi kipuun on siis merkityksellistä kivun hallinnan näkökulmasta.

Kannustus ja tuki on tärkeää, mutta keskittyminen kivun ja muiden oireiden tarkkailuun ja ylenmääräinen pelko ja huolehtiminen voi pahentaa tilannetta yhtä paljon kuin vihainen ja turhautunut suhtautuminen. Se, että jaksat pysyä positiivisena, on kumppanillesi tärkeää. Uskoa parempaan voi olla välillä vaikea ylläpitää, mutta sillä on merkitystä kumppanisi kivun kannalta. Ei suhtautumisesi poista kipua, mutta auttaa sen hallinnassa.

Saat lisätietoa vulvodyniasta tutustumalla oppaan muihin osioihin. Lukiessa lisää vulvodyniasta, mielessäsi herää varmasti lisäkysymyksiä, joita voit esittää kumppanillesi. Suositeltavia osioita luettavaksi, ovat ainakin:

Lähteet

  1. Rosen – Bergeron – Sadikaj – Glowacka 2013: Impact of Male Partner responses on Sexual Function in Women with vulvodynia and their partners: A Dyadic Daily Experience study. Health Psychology.
  2. Rosen – Bergeron – Lambert – Steben 2013: Provoked Vestibulodynia: Mediators of the associations between partner responses, pain and sexual satisfaction. Archives of Sexual Behavior. 42(1): 129-41.
  3. Rosen – Bergeron – Glowacka – Delisle – Baxter 2012: Harmful or Helpful:perceived solicituos and facilitative partner responses are differentially associated with pain and sexual satisfaction in women with provoked vestibulodynia. The Journal of Sexual Medicine 9(9):  2351-60.
  4. Smith – Pukall 2011: A systematic review of relationship adjustment and sexual satisfaction among womwn with provoked vestibulodynia. The Journal of Sexual Research 48(2-3): 166-91.
  5. Jodoin – Bergeron – Khalife´- Dupuis – Desrochers – Leclerc 2008: Male partners of women with provoked vestibulodynia: attributions for pain and their implications for dyadic adjustment, sexual satisfaction and psychological distress. The Journal of Sexual Medicine 5(12): 2862-70.
  6. Desrosiers – Bergeron – Meana – Leclerc – Binik -Khalifé 2008: Psychosexual Characteristics of Vestibulodynia Couples: Partner Solicitousness and Hostility are Associated with Pain. The Journal of Sexual Medicine. 5(2): 418-27.
  7. Apter – Väisälä – Kaimola (toim) 2006: Seksuaalisuus. Duodecim. 286-288.
  8. Törnävä – Koivula – Suominen 2013: Naisten kokemuksia vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen. Hoitotiede 25(4): 241-52.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *