Itsehoito

Tässä osassa annetaan joitakin käytännön vinkkejä ensihoitoon ja jokapäiväiseen itsestä huolehtimiseen. Osa vinkeistä on lääkäreiden suosittelemia, osa vulvodyniaa sairastavien kokemuksiin perustuvia. Vinkit ja neuvot ovat osa vulvodynian jokapäiväistä itsehoitoa.

Vaatetus

Käytä ainoastaan valkoisia puuvilla-alushousuja. Valkoisissa puuvilla-alushousuissa ei ole käytetty väriaineita, jotka saattavat ärsyttää limakalvoja. Puuvilla on hellävaraisin materiaali alapäällesi, sillä se on hengittävää ja mahdollisimman luonnollista. Ehkä oletkin jo huomannut, että stringejä ei kannata käyttää. Osta luomupuuvilla pikkuhousuja jos mahdollista. Niissä on vähemmän puuvillan viljelyssä käytettyjä kemikaalijäämiä.

Ole mahdollisimman paljon ilman alushousuja.

Olo on mukavampi ilman hankaavia ja tukahduttavia vaatteita. Kotona on helppo pukeutua esimerkiksi hameeseen ilman alushousuja. Pyri nukkumaan ilman alushousuja.

Pyri välttämään sukkahousuja. Käytä mieluummin stay up-sukkia tai polvisukkia. Muutenkin tiukat vaatteet, kuten pillifarkut voivat hangata ikävästi.

Käytä vaatteiden pesuun mahdollisimman mietoa ja luonnollista pesuainetta, kuten pesupähkinäpohjaisia luomupesuaineita, äläkä laita liikaa pesuainetta koneeseen. Vältä hajusteita, jos käytät hajustettua pesuainetta sen on paras olla puhtaista eteerisistä öljyistä, kuten laventeli, kamomilla tai ruusu. Vältä huuhteluaineen käyttämistä.

Riisu märät uimapuvut ja kosteat treenivaatteet mahdollisimman pian.

Hygienia

Pese alapääsi korkeintaan 2 kertaa päivässä ilman pesuaineita. Liiallinen peseminen ja pesuaineiden käyttäminen kuivattaa emättimen limakalvoja ja häiritsee normaalin bakteerikannan toimintaa. Voit kokeilla käyttää viileää vettä pesemiseen – tämä saattaa helpottaa polttavaa tunnetta.

Älä hankaa alapäätä kuivatessa, vaan käsittele sitä hellävaroen. Käytä pehmeää pyyhettä ja taputtele kuivaksi.

Vältä erilaisten kemikaalien käyttämistä, kuten hajustetut intiimihygieniatuotteet. Käytä, jos mahdollista, hajusteetonta ja mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältäviä hygieniatuotteita, kuten suihkusaippuat ja shampoot. Suosi niissä mieluiten luomutuotteita. Vältä kylpyvaahtoja.

Vältä ummetusta ja hoida vatsaasi riittävällä kuidulla, käytä esimerkiksi psylliumkuitua tai pellavarouhetuotteita.

Älä ponnista voimakkaasti ulostaessa, hengitä rauhallisesti kohti vatsanpohjaa ja rentouta lantionpohjan lihakset. Optimaalisen asennon wc-käynnin aikana takaa pieni jakkara jalkojen alla.

Käytä vain 100% puuvillasta tehtyjä siteitä kuukautisten aikana. Mieluiten vielä luomupuuvillasta tehtyjä maatuvia ja hengittäviä siteitä, kuten Vuokkoset Bio tai Vuokkoset Cotton Sensitive. Jos pystyt käyttämään tamponeita, myös niiden on paras olla luomua. Sellaisia löytyy ekokaupoista. Kuukuppi saattaa olla kokeilemisen arvoinen, jos pystyt käyttämään sellaista.

Vältä pikkuhousunsuojien käyttämistä.

Vältä tarpeiden pidättämistä. Käy vessassa ennen kuin pissahätä on kova.

Suihkuta alapääsi virtsaamisen jälkeen. Jotkut ovat kokeneet, että alapään suihkuttaminen vedellä virtsaamisen jälkeen helpottaa polttavaa tai kirvelevää tunnetta. Jos pyyhit paperilla, ole varovainen.

Käytä pehmeää, värjäämätöntä vessapaperia.

Limakalvojen hoito

Hoida limakalvoja huolellisesti. Käytä päivittäin tai useampia kertojakin päivässä jotain hoito-öljyä tai voidetta. Limakalvojen hoitoon sopii esimerkiksi Weledan Calendula baby body oil, ceridal intime, kookosöljy. Kipupisteisiin ja virtsa-aukon ärsytykseen voi sopia jokin paksumpi hoitovoide kuten Bepanthen tai Bevita. Voit myös kokeilla puhdasta aloe-vera geeliä koko emättimen limakalvoille.

Käytä aina liukuvoidetta seksissä. Valitse mieluiten puhdas silikoniton luomuliukuvoide (Yes-tuotteet tai Bioglide-tuotteet). Voit myös käyttää öljyjä, kuten Weledan calendula, rypäleensiemenöljy, kookosöljy. Kuiviin limakalvoihin voit kokeilla kosteuttavia hoitotuotteita kuten: Repadina Plus ja Premeno. Premenon väitetään myös hillitsevän hiivan kasvua.

Desensitisaatio-menetelmä eli kipupisteiden siedätyshoito

Desensitisaatio-menetelmässä emättimen kipupisteitä pyritään totuttamaan kosketukseen ja sitä kautta vähentämään kipuherkkyyttä. Fysioterapeutti neuvoo yleensä tarkemmin kädestä pitäen tämän siedätyshoito-menetelmän ja emättimen ja emätintä ymäröivien lihasten venyttelyn. Yleensä näitä pyritään tekemään samanaikaisesti.

Aloita tutustumalla kipupisteisiisi. Pese kätesi ja painele varovasti sormella emättimen eteisalueen reunoja myöten. Jos sinulla on kipupisteitä, löydät ne kyllä helposti. Käytä apunasi tarvittaessa peiliä.

Aloita painelu varovasti rasvaa tai öljyä käyttäen. Paina puhtaalla sormella (etu- tai keskisormella) kipupistettä pitkään kunnes sinusta tuntuu siltä, että olet jotakuinkin tottunut painamisesta aiheutuvaan kipuun.Venyttele ja painele samalla lantionpohjan lihaksia, eli emätintä ymäröivää lihaksistoa. Kun olet harjoitellut jonkin aikaa, ja olet tottunut sormen tuottamaan tunteeseen ja kipu on lieventynyt, voit kokeilla sidätystä ja venyttelyä myös jollakin vähän suuremmalla (esim. dildo tai dilataatioputki).

Pyri rentoutumaan olemalla mukavassa asennossa, rauhallisessa paikassa. Pidä vaikka silmiäsi kiinni ja kuuntele mielimusiikkiasi. Voit myös kokeilla desensitisaatiota yhdessä kumppanisi kanssa. Voit tehdä desensitisaatio-harjoituksen päivittäin. Pidä harjoituksista kipupäiväkirjaa.

Kipupäiväkirja

Kipupäiväkirjan pitäminen on hyvä keino pysyä ajan tasalla omasta tilanteesta. Päiväkirjan tarkoituksena on oppia tunnistamaan kipua ja oman kehon reaktioita siihen.

Kun teet desensitisaatio-harjoituksia tai laitat kipupisteisiin öljyä tai voidetta, mieti samalla missä kipupisteet sijaitsevat ja kuinka voimakkaalta kipu niitä koskettaessa tuntuu.

Voit käyttää tavallista vihkoa havaintojen kirjaamiseen. Voit piirtää emättimesi kellotauluksi ja merkitä kipupisteet siihen. Kuvaile kipua, sen voimakkuutta (1-10 asteikolla) ja muita mahdollisia tuntemuksia (polttamista, kirvelyä, viiltelyä, pistelyä, kutinaa jne.). Päiväkirjaan voi merkitä myös esimerkiksi mielialaan liittyviä ajatuksia.

Tee uudet merkinnät päivittäin. Tämä on suositeltavaa varsinkin vulvodynian alkuvaiheessa, jolloin diagnoosin tekeminen lääkärin kanssa helpottuu.

Kipupäiväkirja tukee desensitisaatio-menetelmää, koska sen avulla voidaan seurata kipuherkkyyden kehittymistä.

Arki ja vapaa-aika

Vältä urheilulajeja, joissa painetta kohdistuu alapäähän, kuten pyöräily, spinning ja ratsastus. Suosi matalatempoista ja vähän hankausta aiheuttavaa urheilua kuten jooga ja pilates.

Vältä uimahalleissa uimista. Ui luonnonvedessä. Vältä vesipuistoja ja porealtaita.

Älä istu pitkiä aikoja paikallaan. Jos olet esimerkiksi lentokoneessa tai muussa matkustusvälineessä, kävele välillä.

Tee rentoutusharjoituksia tai käytä mindfulness-meditaatiota.

Juo riittävästi vettä niin virtsa ei muodostu liian väkeväksi. Väkevä virtsa voi ärsyttää arkoja limakalvoja. Juominen on myös hyväksi, jos sinulla on virtsatieongelmia kuten virtsaputken kirvelyä tai vähävirtsaisuutta. Juo ainakin 1,5 litraa päivässä. Älä juo sokeroituja mehuja tai virvoitusjuomia.

3 Replies to “Itsehoito”

 1. Kalsium citraattia vulvodyniaan, kannattaa syödä myös D vitamiinia purkista että kalsium ei kerry mihinsattuu vaan ohjautuu luustoon, myös K2 vitamiini on hyvä tuossa tarkoituksessa ja koska kalsium ja magnesium toimii yhteen solutasolla tarvii välillä myös Mg lisää, mutta tässä pääosassa on kalsiumsitraatti. Kalsium kannattaa labrata kokeella Ca-ion, jos se on viitteen alaosassa siitä on puute ja voi aiheuttaa oireet. Tuo sitraatti muoto on tässä ongelmassa tärkeä koska sitraatista on tuossa tilassa vajaus vuorokausivirtsan orgaaniset hapot mittauksessa, sitraattia saa myös sitrushedelmistä ja esim. sitruunamehusta : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1816400

 2. Asentohoito ei ole mikään hoito vaan puhdasta hömppää. Sen voi helposti todeta tutustumalla englannin ja ruotsin kielen lehtori Paatelan esittämään sivustoon. Siellä asentohoito auttaa kaikkeen kuuhulluudesta reumaan ja alkoholismiin. Sekaan on sotkettu jopa magnetismi ja auringonpilkut. Suosittelen jotain muuta.

 3. Eriasteiset vulvodynian oireet näyttävät aiheutuvan nesteaineenvaihdunnan häiriöstä, jota on onnistuneesti pystytty hoitamaan asentohoidolla.
  Kyseessä ovat vaivat, joiden aiheuttajaksi sopii
  (yllättävää kyllä) huonosti toimiva tasapainoaisti. Se aiheuttaa kehossa kroonista lihasjännitystä ja kohottaa samalla toistuvasti adrenaliinia (ponnistushormonia).
  Adrenaliinin kiihdyttävää vaikutusta pyrkii hillitsemään kortisoli, joka mm. poistaa verestä suolaa. Siirtosuolan varastoimiseen keho käyttää solunestettä, jolloin erilaisia kuivumisoireita voi ilmaantua mihin tahansa kehon osaan. Limakalvoilla se tarkoittaa erilaisia ärsytysoireita. kosketusarkuutta, tulehdusalttiutta, jne. Kortisolin toinen vaikutus on se, että se vähentää verestä valkosoluja, jolloin kehon vastustuskyky heikkenee ja tulehdukset eivät välttämättä parane kunnolla, vaan jäävät piileväksi.
  Hermoston toiminnassa neste- ja suola-aineenvaihdunnan häiriö voi tuntua erilaisina hermokipuina.

  Asentohoito tarkoittaa toistuvasti itsehoitona tehtäviä liikesarjoja, joiden avulla pää ja tasapainoaisti saadaan pyörivään liikkeeseen, joka matkii tasapainoaistin kaarikäytävien soikeaa muotoa.
  Hoidon teho perustuu painovoiman hyväksikäyttöön ja sen välitön vaikutus on lihasten rentoutuminen. Samalla adrenaliinitaso normalisoituu ja koko hormonieritysketju tasapainottuu, jolloin suola ja neste palaavat kudoksiin.

  Lisätietoja kotisivuiltani osoitteessa asentohoito.auttaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *