Hiivan hoito

Koska toistuvat hiivatulehdukset ovat niin selkeästi osa vulvodyniaa, on tärkeää että perehdyt tähän osioon huolella. Ensinnäkin haluan nostaa esiin vulvodyniapotilaiden kokemukset hiivan hoidosta ja erityisesti sen paikallishoidosta. Suurin osa vd-ryhmässä asiasta keskustelleista on kokenut hiivan paikallishoitoaineiden pahentavan oireita. Paikallishoitoaineita ovat siis apteekista saatavat voiteet ja puikot, joita on monennimisiä ja -merkkisiä. Esimerkiksi:

 • Canesten
 • Gyno-Daktarin
 • Gyno-Trosyd

Varsinkin toistuva käyttö on haitallista. Vaikkakaan ei ole tutkimustietoa todisteena siitä että toistuvalla hiivan paikallishoidolla olisi yhteyttä vulvodynian puhkeamiseen, sen on arveltu olevan yksi mahdollinen syy.

Muut vulvodyniapotilaat siis neuvovat välttämään paikallishoitoaineita hiivan hoidossa. Hiivan estolääkkeeksi ja hiivan hoitoon onkin siis paras käyttää suun kautta otettavaa lääkettä. Toistuvia hiivatulehduksia voi hoitaa myös muilla keinoin, joista lisää alla.

Muutamia ajatuksia toistuvista hiivatulehduksista

Tunnetut hiivalääkkeet sisältävät ns. azoleja eli

 • Ketoconazole
 • Fluconazole
 • Metronidazole
 • Miconazole

On mahdollista että toistuvat hiivatulehdukset johtuvat azoliresistenttien hiivaitiökantojen kehittymisestä. Hiivan aiheuttajana voi tällöin olla esimerkiksi non-albicans (tavallisin hiivalajike on candida albicans) lajike, joihin azolit eivät jostain syystä joskus tehoakaan joillakin potilailla. Muutenkin todettakoon, että vaikka hiivalääkkeet usein hoitavat tehokkaasti yksittäisen hiivatulehduksen oireita, tulehduksen syy jää hoitamatta ja tulehdus uusiutuu hiivalääkkeen lopettamisen jälkeen. Tehokas estolääkitys pidentää hiivatulehduksen uusiutumisaikaa, muttei estä sitä. Pitkään jatkuva estolääkitys saattaa jopa aiheuttaa lääkeresistenttien non-albicans lajikkeiden lisääntymisen. On myös arveltu, että syy toistuville hiivatulehduksille saattaa olla hiivan tunkeutuminen emättimen pintasolukon alle, jolloin se on vastustuskykyisempää hoidolle. Jos kärsit toistuvista hiivaoireista, mutta hiivatesti on negatiivinen, tämä ilmiö saattaa olla ongelmiesi taustalla.

Miten hiivaa voidaan hoitaa?

Hiivatulehduksien estämisessä limakalvojen vahvistamisella ja hoidolla on suuri merkitys. Emättimen hellä hoito on siis kaiken A ja O. Pesu vedellä ja päivittäinen öljyn tai rasvan käyttö on suositeltavaa. Kehäkukalla on myös hiivan kasvua hillitseviä vaikutuksia, joten vulvodyniapotilaiden suosittelema Calendula öljy voi olla hyvä valinta.

Toiset ovat saaneet apua neitsytkookosöljystä. Kookosöljyn sisältämät rasvahapot kapryylihappo, kapriinihappo ja lauriinihappo tuhoavat tutkitusti hiivaitiöitä. Kookosöljy on erityisesti tehokasta Candida Albicans itiöihin, mutta se tuhoaa myös muita non-albicans lajeja. Kookosöljyä voi käyttää sisäisesti ja ulkoisesti hiivan hallintaan. Kookosöljystä voi tehdä myös emätinpuikkoja.

Hiivadieetti on monien vd-potilaiden valinta hiivan kasvun hillitsemiseksi. Dieettiä on monelaisia, hyvin tiukkoja ja vähän sallivampia. Dieetin taustalla on ajatus hiivasyndroomasta, tai erityisherkkyydestä hiivalle. On selvää että joillakin hiivadieetti toimii ja auttaa hillitsemään hiivatulehduksia. Huomioi että jos ryhdyt tällaiselle dieetille että et laihdu liikaa. Huolehdi riittävästä energian ja ravinteiden saannista, varsinkin jos ryhdyt hyvin tiukalle dieetille. Hiivadieettiin kuuluu yleensä myös erilaisten hiivaa tappavien lisäravinteiden nauttiminen, kuten Candida Forte, greipinsiemenöljy, probiootit jne.

Eräässä mielenkiintoisessa tsekkiläisessä tutkimuksessa saatiin lupaavia tuloksia proteolyyttisestä entsyymihoidosta toistuvien hiivatulehdusten hoidossa. Proteolyyttiset entsyymit ovat kasvi- ja eläinperäisiä entsyymejä, jotka pilkkovat proteiineja. Muutenkin entsyymihoidot ovat jo vakiintuneet monien muiden tulehdussairauksien hoidossa. Esimerkiksi serratiopeptidaasia on käytetty tehokkaasti tulehdusten hoidossa. Joten jos haluat kokeilla sitä osana hoitoasi, siitä voi olla apuakin. Hoidon tulee vain olla tarpeeksi pitkäaikaista ja annostuksen tulee olla tarpeeksi suuri.

Boorihappo on mieto happo jota käytetään esimerkiksi silmätipoissa ja piilolasinesteissä ja sillä on antibakteerisia ja antimykoottisia ominaisuuksia. Sitä voi myös käyttää hiivatulehduksen hoitoon emättimessä. Sen tehosta on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Boorihappo on toiminut joissakin tapauksissa yhtä tehokkaasti tai tehokkaammin kuin hiivalääkkeet toistuvien tulehdusten hoitamiseen. Boorihappoa voidaan käyttää hiivan paikallishoitoon esimerkiksi sekoitettuna veteen huuhteluihin tai istumakylpyihin.

Kookosöljy emätinpuikot

Sekoita kupissa 1-1,5 dl kookosöljyä ja 5-10 maitohappokapselin (esim. Femiflor) sisältö. Jos kookosöljy on muuttunut juoksevaksi (kesällä), laita purkki joksikin aikaa jääkaappiin. Voit lisätä seokseen vaihtoehtoisesti muutaman tipan jotain eteeristä öljyä (kuten Tea tree), joka tappaa bakteereita ja hiivaa, jos arvelet limakalvojesi kestävän sitä.

Lusikoi seos pieneen muovipussiin tai kakunkoristelusuppiloon. Leikkaa muovipussista pieni pala reunaa tai valitse sopiva suutin koristesuppiloon. Pursota seoksesta veitsen avulla pieniä suppoja leivinpaperin päälle. Anna jähmettyä kunnolla pakkasessa. Säilytä jääkaapissa ja laita yksi iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Saatat tarvita siteen pikkuhousujen suojaksi.

Käytä kuuriluontoisesti tai säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa. Jos et luota omiin taitoihin, iHerbistä voi myös tilata erilaisia valmiita hiivan hoitoon tarkoitettuja puikkoja, kuten tea tree emätinpuikot.

Hyödylliset probiootit

Toistuvista hiivatulehduksista kärsivät ovat tutkimusten mukaan hyötyneet emättimen mikrobitasapainoa palauttavasta ja limakalvon vastustuskykyä lisäävästä probioottihoidosta.

Kuten aikaisemmin todettiin, jotkut non-albicans lajikkeet voivat olla luonnostaan vastustuskykyisempiä hiivalääkkeille ja siksi vaikeampia hoitaa. Terveen mikrobitasapainon luominen voi auttaa hiivaa vastaan. Tutkimuksissa todettiin probioottihoidon vahvistaneen lääkkeiden hiivaa tuhoavaa vaikutusta, kun niitä käytettiin samanaikaisesti.

Myös pelkästään käytettynä probiooteilla on hiivan kasvua hillitseviä ja tappavia ominaisuuksia. Hiivan kasvua hillitsevät erityisesti Lactobasillus rhamnosus GR-1 ja Lactobasillus reuteri RC-14 ja Lactobasillus fermentum RC-14. Niitä kannattaa käyttää säännöllisesti lisäravinteena. Probiootteja on hyödyllistä käyttää suoraan myös vaginaalisesti silloin kun tunnet hiivaoireita tai ennaltaehkäisyyn kuuriluontoisesti (esim. kookosöljysupoissa). Apteekeissa myydään myös valmiita emätinkapseleita jotka sisältävät maitohappobakteereita ja/tai niitä tukevia aineita kuten:

 • MultiGynFloraPlus
 • Gynolact ja
 • Vagibalance Ratiopharm

Hyviä suun kautta otettavia probiootteja ovat (Lactobasillus rhamnosus GR-1 ja Lactobasillus reuteri RC-14 ja Lactobasillus fermentum RC-14 sisältävät) tuotteet kuten Suomesta saatava Femiflor.

Toki muitakin Lactobasillus kantoja sisältävät probioottivalmisteet ovat hyödyllisiä yleisen vastustuskyvyn lisäämiseen ja vatsan hyvinvoinnille. Esimerkiksi hyvää palautetta iHerbissä on saanut Dr. Ohhira’s Essential Formulas ja Jarrow Formulas. Kummassakin on monia erilaisia probioottikantoja.

Suomessa on myös saatavana monenlaisia probioottivalmisteita:

 • Probiootti Plus
 • LactoSeven
 • BioMedin asidophilus ja Replete

Muista että probiootteja pitää käyttää säännöllisesti hyötyäksesi niistä. Moniin probioottituotteisiin on myös lisätty prebiootteja, kuten inuliinia. Prebiootit ovat kuidunkaltaisia sokeriyhdisteitä, jotka ei imeydy ohutsuolessa vaan jatkavat matkaansa paksusuoleen. Prebiootit ruokkivat hyödyllisiä mikrobeja ja takaavat probiooteille hyvät kasvuolosuhteet. Probiootit ja prebiootit toimivat siis parhaiten yhdessä.

Emättimen ph

Probiootit toimivat jos emättimen ph on sopivan alhainen. Terve emätin on hapan, eli sen ph on noin 4. Jos tunnet emättimen oireita, kannattaa testata emättimen ph-arvo,  joko netistä tai apteekista ostettavilla ph-testitikuilla (Viola, Ecocare). Jos ph-arvo on enemmän tai vähemmän sen tasapaino on hetkellisesti järkkynyt.

Hyvä keino emättimen liian korkean (emäksisen) ph:n tasapainottamiseen on maitohappoa sisältävät valmisteet, kuten Molkosan istumakylpyihin ja alapään huuhteluun. Apteekeissa myydään myös maitohappoa sisältävää Lactal geeliä ja Lactal Balans puikkoja. Vagi-C sisältää askorbiinihappoa lisäämään emättimen happamuutta. Jos emättimen ph on korkeampi kuin normaalisti, syynä voi olla bakteeritulehdus.

Jos ph taas on liian hapan, se voi kertoo sytolyysistä, eli tilanteesta jossa emättimen normaali maitohappobakteerikanta hajottaa emättimen pintasolukkoa, pintakerroksen soluja irtoaa tavallista enemmän ja hapanta valkovuotoa muodostuu. Samalla myös kutina ja kirvely mahdollisesti lisääntyvät. Sytolyysi on sinänsä ihan normaali tilanne ja on yleisintä kuukautiskierron alku- ja loppuvaiheessa.

Vd-potilailla sytolyysi voi voimistaa ärsytystä ja kutinaa ja muita vd-oireita. Soodavesikylvyt- tai huuhtelut voivat tällöin helpottaa oireita. Voimakkaisiin oireisiin voidaan myös käyttää hoidoksi paikallisia estrogeenivalmisteita. Sytolyysioireita on helppo sekoittaa hiivatulehdusoireisiin. Varmista että kyseessä ei ole sytolyysioireet ennen kuin hoidat kutina- ja kirvelyoireita esimerkiksi hiivalääkkeillä, jotta vältyt turhien lääkkeiden käyttämiseltä.

Lähteet

 1. Ringdahl 2006: Recurrent vulvovaginal candidiasis. Missouri Medicine Journal 103(2): 165-8.
 2. Cassone – De Bernardis – Santoni 2007: Anticandidal immunity and vaginitis: Novel opportunities for immune intervention. Infection and Immunity  75(10): 4675-86.
 3. Ogbolu – Oni – Daini – Oloko 2007: In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Journal of Medicinal Food 10(2): 384-7.
 4. Unzeitig – Dvorak – Hlavackova – Malik – Novy – Stara – Skrivanek – Stepan 2013: Systematic enzyme therapy in the treatment of recurrent vulvovaginal candidiasis. Ceska Gynekologie 78(2): 187-94.
 5. Martinez – Franceschini – Patta 2009: Improved treatment of vulvovaginal candidiasis with fluconazole plus probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14. Letters in Applied Microbiology. 48(3): 269–74.
 6. Köhler – Aseefa – Reid  2012: Probiotic Interference of Lactobasillus rhamnosus GR-1 and Lactobasillus reuteri RC-14 with the Opportunistic Fungal Candida Albicans. Infectuous Diseases in Obstetrics and Gynecolgy 2012: 636474.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *