Hoito

Suomessa ei ole vielä koko maan kattavaa selkeää ja yhdenmukaista hoitopolkua. Hoitosuosituksia löytyy eri sairaaloista kuten HYKS:istä ja TAYS:ista. Erityisesti HYKS:in naistenklinkan vulvapoliklinikan kokemuksiin ja käytäntöihin perustuvaa hoitomallia on ruvettu soveltamaan muissakin yliopistoklinikoissa Suomessa. Näyttää siltä että pikkuhiljaa tietämys ja kokemus vulvodyniasta kasvaa ja sitä mukaa käytäntöön perustuvaa hoito-ohjeistusta tarkennetaan ja yhdenmukistetaan.

Koska vulvodynian syytä ja syntymekanismia ei vielä tunneta tarkkaan, ei sen hoitamiseen ole pystytty vielä kehittämään mitään täsmällistä, parantavaa hoitoa. Hoito onkin usein pitkäaikaista ja sen tuloksia on vaikea ennustaa.  Selkein ero vestibulodynian ja essentiaalisen vulvodynian hoidossa on hermokipulääkkeiden käytössä. Essentiaalista vulvodyniaa hoidetaan pääasiassa hermokipulääkkeillä. Muuten kummassakin voi ja on suositeltavaa käyttää useita eri menetelmiä kivun kanssa pärjäämiseen.

Vulvodynia on tila, joka voi vaihdella huomattavasti eri ihmisillä. Tästä syystä myös vulvodynian hoidot tehoavat yksilöllisesti eri ihmisillä. Ainoastaan kokeilemalla eri hoitoja, voit selvittää niiden toimivuutta omalta osaltasi. Vulvodyniaa sairastavien omat kokemukset erilaisista itsehoitokeinoista ja muista hoitomenetelmistä ns. virallisten hoitosuositusten lisäksi ovat usein hyviä.

Tässä oppaassa hoidot on erotettu lääketieteellisiin ja muihin hoitomenetelmiin. Erillisessä osiossa käsitellään hiivan hoitoa. Lisäksi oppaassa annetaan itsehoitovinkkejä.

Lähteet

  1. Törnävä – Koivula – Suominen 2012: Vulvodyniaa sairastavien naisten hoitokokemuksia. Tutkiva Hoitotyö 10(4): 32-38.
  2. Paavonen 2013: Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti 68: 487-490.
  3. Fischer 2004: Management of vulvar pain. Dermatological Therapy 17 (1).
  4. Witkins – Gerber – Ledger 2002: Differential characterization of women with vulvar vestibulitis syndrome. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 187(3): 589-594.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *