Kadonneen halun metsästys

Vulvodyniaan liittyy usein haluttomuutta, mikä on hyvin ymmärrettävää. Onhan kyse intiimialueen kivusta. Voi olla vaikeaa haluta seksiä ja kiihottua, kun se tuottaa suoranaista kipua. Haluttomuus voi johtua myös erilaisista hormonaalisista, psykologisista ja psykokemiallisista tekijöistä. Vulvodynian hoitoon käytettävillä lääkkeillä voi myös olla osansa pelissä. Erityisesti trisykliset masennuslääkkeet, joita käytetään hermokivun hoitoon, voivat aiheuttaa hormonitoiminnan häiriöitä ja haluttomuutta.

Kun on kyse vulvodyniasta, haluttomuus voi olla monen asian summa. Joissakin uusissa tutkimuksissa on todettu, että myös vulvodyniapotilaiden kumppanit voivat kärsiä heikentyneestä libidosta ja jopa potenssiongelmista. Syyt ovat varmaankin psykologisia. Haluttomuuteen liittyviä psykologisia puolia kannattaa käsitellä seksuaaliterapeutin tai pariterapeutin kanssa. Voit myös kokeilla erilaisia lisäravinteita tukemaan ja kohottamaan libidoasi (tai kumppanin libidoa).

Maca (Lepidium Meyenii)

Olet varmaan kuullut siitä. Maca on Perun Andeilta kotoisin oleva, turnipsia muistuttava juureskasvi. Se kuuluu parsakaalin sukuun. Käytettävä osa on sen mukula. Macaa on jo vuosisatojen ajan käytetty kasvu-alueellaan afrodisiakkina. Sen toimintamekanismi on tuntematon, mutta tiedetään ettei se vaikuta ihmisen sukuhormoneihin, ainakaan suoraan. Testosteroni, estrogeeni, LH ja FSH pysyvät käytön aikana samoissa lukemissa kuin ennen käyttöä. Näyttää siltä, että siitä on hyötyä sekä miehille että naisille. Macaa on tutkittu erilaisilla ihmisryhmillä: terveillä miehillä, urheilijoilla, masennuslääkkeitä käyttävillä heikentyneestä libidosta kärsivillä ja vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Kaikissa näissä tutkimuksissa todettiin libidoa lisääviä vaikutuksia. Lisäksi todettiin, että Maca vähensi vaihdevuosi-oireita ja ahdistusta. Jos olet vilukissa tai ahdistut helteellä, Maca on siihenkin oiva lääke. Macalla näyttäisi olevan lämmönsäätelyä tehostavia vaikutuksia.

Maca on turvallinen ja varteenotettava libidoa boostaava lisäravinne. Macaa on saatavana ekokaupoista ja luontaistuotekaupoista jauheena tai puristeina. Tutkimuksessa Maca-uute oli kuitenkin jonkin verran tehokkaampaa kuin jauhettu Maca. Uutetta on myös helpompi annostella tarvittavia määriä. Joidenkin mielestä Maca on myös kamalan makuista jauheena ja riittävän määrän nauttiminen voi aiheuttaa ongelmia. Kun aloittaa Macan ottamisen voi alussa esiintyä lievää pahoinvointia ja päänsärkyä.

Käytä ainakin 1500-3000 mg Maca-uutetta ruuan kanssa otettuna 1-6 kk ajan huomataksesi muutoksia. Maca-uutteen nauttiminen kannattaa aloittaa pienemmällä määrällä ja lisätä annostusta muutaman viikon sisään. Jos hankit  jauhettua Macaa, lisää sitä vaikka smoothien joukkoon tai ota se erikseen esimerkiksi sekoitettuna pieneen määrään omenamehua. Aloita jauheen nauttiminen teelusikallisella ja lisää annostusta kunnes otat noin 4 rkl päivässä. Puristeita ja kapseleita voi olla helpompi ottaa, jos maku aiheuttaa puistatuksia. Ne tulevat jonkin verran kalliimmaksi. Annostus on n.6 kapselia päivässä. Puristeissakin annostusta lisätään pikkuhiljaa.

[accordions] [accordion title=”Lähteet” visible=”no”]

  1. Gonzales – Cordova – Vega – Chung – Villena – Gonez – Castillo 2002: Effect of Lepidium Meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosteroone levels in adult healthy men. Andrologia 34(6): 367-72.
  2. Dording – Fisher – Papakostas – Farabaugh – Sonawalla – Fava – Mischoulon 2008: ADouble-blind, randomized, pilot dose-finding sudy of maca root (L.Meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS Neuroscience and Therapeutics. 14(3): 182-91.

[/accordion] [/accordions]