Puskaa tai posliinia?

Ei sitä ehkä heti ensimmäisenä tule mieleen, mutta karvoillakin voi olla väliä kun puhutaan vulvodyniasta. Joissakin ohjeissa ja vd-sivustoilla neuvotaan että alapään karvoituksen tulisi jättää au naturel, eli rehoittamaan luonnontilaansa. Ymmärtäähän sen toisaalta, että jos kaikenlaiset aineet ja hankaus sun muut aiheuttaa alapään ärsytystä, niin se että repii karvat juurineen juuri siltä alueelta jossa ongelmaa on voi tosiaan aiheuttaa ongelmia. Yhdessä ohjeessa sanottiin myös jotenkin kauniisti, että karvat ovat luonnollinen puskuri hankausta vastaan ja että ilma kiertää siellä karvojen lomassa paremmin kuin jos paikat ovat paljaat.

Ehkä tälläisten asioiden ajatteleminen tuntuu joistakin turhamaiselta ja turhalta. Jos kipu on tarpeeksi kova, kuka jaksaa pohtia paikkojen siisteyttä saatikka välittää siitä. Nykyään kuitenkin harva nainen on enää luonnontilassa, ja jo nuoret tytöt poistavat kaikki häpykarvat, joten uskon että karvojen poisto tai poistamattomuus on kyllä itse kullekin noussut esiin jossakin vaiheessa. Jotkut ovat saattaneet huomata konkreettisesti sen miten se vaikuttaa vd-oireisiin. Kaikenlaiset karvanpoistovoiteet (Veet jne.) ymmärtää varmaankin jättää sinne kaupan hyllyyn, mutta miten on sokeroinnin tai hunajapohjaisen vahauksen kanssa?  Voiko niitä käyttää? Voivatko ne pahentaa oireita? Ja onko karvoista tosiaan jotain konkreettista hyötyä vd:n kannalta? Tämä, kuten kaikki muukin vulvodyniaan liittyvä on ehkä yksilöllistä.

Nykyajan nainen saattaa olla niin ehdollistunut karvattomuuteen että kaikki muu tuntuu vieraalta. Monet ovat vahanneet alapään karvoitusta jo nuoresta lähtien. Oletteko muuten koskaan nähneet  70-luvun eroottisia elokuvia, jossa naisilla on kunnon puska. Eikö se näytäkin vieraalta? Toisaalta, vanhemman sukupolven mielestä nykyiset posliinit aikuisilla naisilla näyttävät varmaan vierailta, ehkä jopa epäterveiltä.

Mitä mieltä te olette  karvoista, poistaa vai ei poistaa? Miten kannattaa poistaa? Onko sillä merkitystä vulvodynian kannalta?