Vaginamonologi

Siinäpä on vaginaa, jos jonkinmoista. Mitä tunteita tämä kuva sinussa herättää? Vaivaantuneisuutta? Epämukavuutta? Surua? Vihaa? Ahdistusta? Uteliaisuutta? Kiinnostusta? Kateutta? Iloa? Ylpeyttä?

Entä sinun vaginasi? Onko se sinulle tuttu? Miltä se sinun silmiisi näyttää, ja miten sinä puhut siitä? Onko sillä nimi? Vai onko se sinulle joku epämääräinen ”alapää” tuolla jossain kehosi eteläpuolella, joka vielä kehtaa aiheuttaa ongelmia? Joku ruumiinosa, joka ei tuota sinulle muuta kuin harmia, ja jota jopa vihaat? Onko se asia, jonka olemassaolon haluaisit unohtaa ja kieltää?

Koet ehkä olevasi jonkinlaisessa salakavalassa sodassa sitä vastaan. Siitä on ehkä huomaamattasi tullut sinun vihollisesi. Tämä pahaenteinen vihollinen iskee äkkiarvaamatta, ja saa sinut joka kerralla pois tolaltasi. Rankaiseeko se sinua jostain laiminlyönnistä tai kaltoinkohtelusta? Mitä olet tehnyt ansaitaksesi tällaista kidutusta ja vittumaisuutta?

Edellisen kirjoitettuani mielessäni heräsi kysymys, miksi sana, joka aikaisemmin on ollut elinvoimaa ja hyvää onnea tuova, on nykyään alennettu kirosanaksi ja kuvaamaan ilkeyttä ja inhottavuutta. Vittusi on siis vittumainen ja vittuilee sinulle.

Vanhassa testamentissa huudettiin ”miekat vyöllenne miehet!” kun mentiin oikeamieliseen taisteluun pakanoita vastaan. Vulvodyniaan sairastuva saattaa kuulla kutsun ”miekat vyöllenne naiset!” ja ryhtyä vimmattuun taisteluun vääräoppista vaginaa kohtaan. Arsenaalina voidetta ja oitmenttia, pillereitä, pistoksia, kipusähköä, penslauksia, ja muita erilaisia hoitotoimenpiteitä ja tuotteita, tekoja ja tekemättä jättämisiä.  Mutta siellä se vain vittuilee.

Taistelun tuoksinassa on hyvä vetäytyä hetkeksi tarkastelemaan omaa taistelustrategiaa. Oletko taistelussa omaa kehoasi (ja vaginaasi) vastaan vai vulvodyniaa vastaan? Se, mitä tunteita vaginasi sinussa herättää, saattaa antaa vastauksen. Ota peili ja katso itseäsi (vitun vittua?). Huomioi tunteet ja ajatukset joita herää. Mitä ne sinulle kertovat?

Pystytkö näkemään vaginasi ainutlaatuisuuden (ei ole kahta samanlaista)? Voitko tuntea myötätuntoa ja hellyyttäkin vaginaasi (ja itseäsi) kohtaan? Näetkö vaginasi tärkeänä osana sinua, jonain joka kaipaa huomiotasi ja hoivaasi? Jos saat kiinni näistä tunteista, sinun ehkä helpompi nähdä, että vaginasi oireilu ei ole henkilökohtainen syytös ja sodanjulistus sinua kohtaan.  Te olette yhdessä joutuneet tähän ikävään tilanteeseen, johon kummatkin olette syyttömiä. Vulvodynian kaltaisesta vastustajasta selviytyy paremmin jos puhallatte yhteen hiileen ja kuunnellen toisianne. Se, mitä ajattelet itsestäsi ja miten suhtaudut kehoosi (niihin kaikkiin osiin) ei suinkaan ole mikään merkityksetön asia taistelussa vulvodyniaa vastaan. Yritä ymmärtää vaginaasi, ja suhtaudu siihen kärsivällisesti kuin temppuilevaan teini-ikäiseen. Antakaa toisillenne anteeksi laiminlyönnit ja väärinymmärrykset. Solmikaa rauha.

Hoitakaamme itseämme rakkaudella. Vaginaa (pimppiä, pimppaa, pimperoa, pillua, tussua, toosaa, mirriä, pindeä, pesää, piirakkaa, rasiaa, emätintä, häpyä, vulvaa, piparia, pimpsaa…) myös.

Vulvodyniaan, sairastumiseen, seksuaalisuuteen, kehollisuuteen  ja erinäisiin kehonosiin liittyvää ahdistusta, surua, syyllisyyttä, vihaa ja häpeää voi olla myös hyvä käsitellä seksuaaliterapiassa.

Mitä ajattelet itsestäsi?

Mitä ajattelet kun katsot peiliin? Minkälaista puhetta mielesi tuottaa sinusta? Arvottavaa, vähättelevää, jopa inhoavaa? Vai kannustavaa ja rakastavaa?

Jos puhe on arvostelevaa, kuunteletko sitä? Uskotko että se on ”totta”?Ovatko ajatukset aina tärkeitä ja hyödyllisiä? Mitä ajatukset ovat?

Ajatukset ovat sanoja pään sisällä. Osa sellaisia, että niitä kannattaa kuunnella, osa täyttä puppua. Pysähdy hetkeksi havainnoimaan omia ajatuksiasi, niin huomaat että mielesi näyttää sinulle muistoja menneisyydestä, arvostelua, selityksiä, ennusteita, sääntöjä, suunnitelmia, toimintaohjeita ja paljon, paljon muuta.

Mieli on kuin ajatuskone, joka jauhaa jatkuvasti. Kuvittele mielessäsi saippuakuplia puhaltava kone. Usein ajatukset ovatkin kuin saippuakuplia, voit rauhassa päästää niistä irti ja antaa niiden leijailla pois.

Mieli voi olla säälimätön ja armoton ruoskija, joka ei löydä sinussa mitään hyvää. Ajatukset eivät sinällään ole vahingollisia, mutta se miten sinä suhtaudut niihin voi aiheuttaa turhaa kärsimystä ja häpeää. Miten paljon vaikutusvaltaa ajatuksillasi on sinuun?

Olen huomannut vulvodyniaa sairastavien keskuudessa sellaisia yhdistäviä piirteitä, että he saattavat olla aika vaativia ja jopa armottomia itseään kohtaan. He saattavat syyttää itseään suotta vulvodynian puhkeamisesta. Paranemisen suorittaminen ja vain parhaiden tulosten ja suoritusten vaatiminen itseltään on myös yleistä.

Viha ja katkeruus, jota tilanne saattaa herättää, voi helposti kääntyä itseä kohtaan. Pettymys siitä, että oma keho on ”kääntynyt itseä vastaan”, pettänyt näin katalalla tavalla, voi johtaa inhoon itseä ja omaa kehoa kohtaan. Koska monet kokevat, että vulvodynia on asia mistä ei voi puhua avoimesti, siitä saattaa tulla hävettävä salaisuus. Viallisuuden ja huonommuuden tunne, voi johtaa konkreettiseen inhoon omia kehonosia kohtaan, erityisesti vulvaparka voi saada palavaa vihaa ja inhoa osakseen.

Jos murtaisit vaikka jalkasi tai kätesi, vihaisitko kipsattua jäsentäsi? Et tietenkään. Varoisit sitä, ja huolehtisit siitä parhaalla mahdollisella tavalla. Kipsiin voisi ystävät kirjoittaa rohkaisevia ja hauskoja viestejä. Entä vulva-rukka, siellä piilossa kaikkien vaatteiden alla? Eikö sekin kaipaisi samanlaista myötätuntoista huolenpitoa ja rakkautta, nyt kun se on ”mennyt rikki”.

Palataan alun kysymykseen. Miten puhut omalle itsellesi? Mitä näet kun katsot peiliin? Jos peilistä näkyisi ystäväsi kuvajainen sinun tilallasi, miten puhuisit hänelle? Läski! Ruma! Ryppyinen! Selluliittinen! Tyhmä! Kelvoton! Luuseri! Sinun pitäisi…. Ja sitten sinun pitäisi….

Et koskaan puhuisi ystävällesi niin, ethän?

Sinäkin voit olla paras ystävä itsellesi. Voisit katsoa peiliin myötätunnolla ja rakkaudella, nähden ainutlaatuisuutesi ja kauneutesi, jonka muutkin ystäväsi sinussa näkevät. Lähetä samalla myötätuntoinen ja kannustava ajatus myös murheenkryynillesi.

Rakkaudella on parantavaa voimaa❤️