Seksi ja seksuaalisuus

Miten seksin käy?

Vulvodynia ja erityisesti vestibulodynia vaikuttaa kaikkien tutkimusten mukaan ja ihan maalaisjärjellä ajateltuna seksielämään. Se lisää heteropariskunnissa kummankin osapuolen tyytymättömyyttä seksiin. Naisilla haluttomuus ja kiihottumisongelmat ovat erittäin yleistä ja miehillä voi esiintyä myös kiihottumisongelmia ja potenssihäiriöitä. Miehet pelkäävät satuttavansa kumppania ja eivät pysty nauttimaan ja rentoutumaan ja naiset pelkäävät kipua eivätkä pysty nauttimaan ja rentoutumaan. Myös läheisyys ja hellyys vähenee, usein seksin pelossa.

”(Vulvodynia on vaikuttanut) voimakkaasti. Naisellisuuteen, haluun, kaikkeen. En oikeastaan kykene haluamaan, sillä siihen liittyy pelkoja ja muita. Kipu on voimakas sanelija, että se kyllä estää kiihottumisen. Tavallaan kaikki seksuaalinen kanssakäyminen on sellaista, mikä vaatii itseltä kovaa kontrollia, sillä kipu ja sen mahdollisuus on niin voimakkaasti koko ajan läsnä. Tavallaan se alue värittyy ihan toisin, kuin itsekään haluaisi. Lisäksi siihen, jos on vaikka hellyyttä pelkästään liittyy voimakasta syyllisyydentuntoa, kun ei pysty vastaamaan toisen haluun tai muuta. Ei ole enää niin kuin ennen.”

Seksuaalisuus on erittäin tärkeä osa meitä ihmisiä. Rakkauden ja hellyyden ilmentäminen puolisoamme kohtaan seksuaalisuutemme kautta on usein parisuhteessa liima joka pitää yhdessä ja saa tuntemaan yhteenkuuluvuutta. Vaikka vulvodynia vahingoittaa seksuaalisuuden toteuttamista voit kuitenkin pitää kiinni rakkaudesta puolisoasi kohtaan ja opetella uudenlaista intimiteettiä hänen kanssaan. Läheisyyden ja hellyyden palauttaminen suhteeseen on ensimmäinen askel.

Älkää vältelkö fyysistä kontaktia. Olkaa sylikkäin, suudelkaa, kosketelkaa ja halailkaa toisianne. Jotta voitte turvallisin ja rakkaudellisin mielin tehdä niin, teillä pitää olla yhteinen sopimus.

Minkälaista seksiä teillä on? Oletteko täysin ilman yhdyntää? (usein vulvodyniahoitojen alussa 6-9kk yhdyntäkielto on käytäntönä). Miten ilmaisette toisillenne halukkuudesta yrittää jotain intiimimpää kuin halailu ja pusuttelu? Keskustelkaa selkeästi ja tarkasti siitä mitä haluatte ja mitä ette. Tämä on erittäin tärkeää.

Vulvodyniaa sairastavan täytyy saada tuntea itsensä turvalliseksi läheisessä kanssakäymisessä puolisoonsa. Rauhallinen ja rentoutunut ilmapiiri on edellytys mielihyvän tunteiden kokemiseksi. Painostus tai syyttävä suhtautuminen aiheuttaa lisäjännitystä ja myös lisää kipua. Liiallinen huolehtiminen ja kivun tarkkailu rakastelun aikana lisää myös kivun määrää.

Jos vulvodynia on jo saanut teidät välttelemään läheisyyttä tehkää yhdessä läheisyys- ja kosketteluharjoituksia. Läheisyysharjoitusten ei ole välttämättä tarkoitus johtaa seksiin. Läheisyys ja ihokontakti lisää oksitosiinin tuotantoa ja se taas lisää rakkauden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä on puhdasta kemiaa. Läheisyysharjoitukset auttavat myös luottamuksen ja turvallisuuden luomisessa. Läheisyys- ja kosketteluharjoituksia esimerkiksi täältä ja täältä.

Yhteinen desensitisaatio on myös hyvä keino lisätä läheisyyttä ja opetella rentoutumista kumppanin kanssa. Varsinkin jos kumppanin kosketus pelottaa, siedätyshoito on hyvä tapa tottua taas kumppanin sormiin ja kosketukseen kipualueella. Harjoitukset vaativat kärsivällisyyttä ja luottamusta.

Ajatuksia pohdittavaksi

 • Sinä päätät omasta kehostasi. Älä suostu kivuliaaseen yhdyntään. Loppujen lopuksi siitä ei ole hyötyä sinulle tai kumppanillesi.
 • Sinä ehkä tunnet syyllisyyttä, jos et voi ”antaa kumppanillesi seksiä”. Myös puolisosi voi tuntea syyllisyyttä, jos tuottaa sinulle kärsimystä. Lopulta kumpikin voi huonosti.
 • Yrittäkää päästä syyllisyydentunteista, ne vain vaikeuttavat jo vaikeaa tilannetta entisestään. Sinä et ole syyllinen tähän sairauteen, eikä sinun pitäisi potea huonoa omaatuntoa, jos et voi olla yhdynnässä. Puolisosi ei tarvitse kokea syyllisyyttä siitä, että satuttaa sinua jos et suostu satutettavaksi.
 • Jotkut ovat kokeneet seksuaaliterapian hyödylliseksi. Seksuaaliterapiassa voit rauhassa pohtia seksuaalisuuttasi ja tarpeen vaatiessa määritellä sen uudella tavalla. Saatat löytää itsestäsi uusia puolia ja voimavaroja, jotka auttavat sinua selviytymään.
 • Tutustu itseesi. Opettele (uudestaan) kehosi tavat reagoida kosketukseen, siihen mikä tuntuu sinusta hyvältä nyt.
 • Muista että seksi ei ole yhtä kuin yhdyntä!

”Seksiä on muunlaistakin, mikä on meitä helpottanut. Seksistä ei missään vaiheessa ole tarvinnut täysin luopua (yhdynnästä kyllä), mikä on ollut ehkä jopa ratkaisevaa meidän suhteessamme.”

Käytännön vinkkejä seksiin

 • Yrittäkää saada rakastelutilanne rauhalliseksi ja rennoksi.
 • Unohtakaa suorittaminen, älkää miettikö liikaa.
 • Käyttäkää mielikuvitustanne – koko keho on käytettävissänne.
 • Käykää yhdessä seksivälineostoksilla ja kokeilkaa uutta.
 • Kokeilkaa erilaisia välineitä kuten: klitoriskiihottimet, sormikiihottimet, kieleen laitettavat kiihottimet, anaalihelmet, -tapit.
 • Huolehdi hygieniasta ennen ja jälkeen seksin (kaikenlaisen seksuaalisen suhteen).
 • Käytä aina liukasteita. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi silikonittomat luomuliukuvoiteet. Voit myös käyttää öljyjä, kuten weledan calendula, rypäleensiemenöljy, kookosöljy.
 • Kokeilkaa muita rakastelumuotoja kuten: suuseksi, sormilla hyväily, samanaikainen itsetyydytys, peniksen hankaus ulkosynnyttimiä vasten. Kaikki mikä tuntuu hyvältä, eikä aiheuta kipua on hyvästä.
 • Kokeile puudutusgeeliä yhdynnässä. Laita sitä vain kipupisteisiin 5-15 min ennen rakastelua. Pyyhi ylimääräiset pois. Miehen voi olla hyvä käyttää kondomia sillä se voi puuduttaa myös peniksen.
 • Jos koet polttelua ja kipuilua yhdynnän jälkeen käytä pyyhkeeseen käärittyä kylmäpakkausta lievittämään sitä.
 • Jos käytät spermisidiä esim pessaarin tai FemCapin kanssa, käytä mieluiten Contragel green:iä. Tavalliset spermisidit voivat aiheuttaa oireiden pahentumista. Myös Contragel green:iä kannattaa testata varovasti ennen käyttöä, sillä vaikka se on luonnollista, sekin voi aiheuttaa ärsytystä.
 • Hierokaa toisianne. Hyviä ohjeita löytyy esim. Kari Heusalan kirjassa Miehen seksuaalisuus ja Naisen seksuaalisuus muun valaisevan tiedon oheessa.
 • Älkää unohtako itsetyydytystä!

Kylmät lasidildot

Joillakin vulvodynia-potilailla kylmä tai viileä vähentää kivun tuntemusta. Pakastimessa tai jääkaapissa viilennettävä lasidildo on myös helppo pitää puhtaana ja se ei sisällä mitään herkistäviä aineita.

Anaaliseksi

Vaikka naisella ei olekaan eturauhasta, joka voisi saada stimulaatiota anaaliyhdynnässä, jotkut naiset oppivat nauttimaan anaaliseksistä. Peräsuolen kautta tapahtuva stimulaatio voi joskus jopa olla yhtä nautinnollista kuin tavallinen yhdyntä. Anaaliyhdynnän harrastaminen vaatii kuitenkin harjoittelua ja tarpeeksi valmistelua. Ensinnäkin liukuvoidetta pitää käyttää reilusti. Valmistelu on tärkeää, jotta peräaukon sulkijalihakset saadaan rentoutettua. Se tapahtuu kiireettömän hyväilyn avulla. Ensin kannattaa totutella penetraatioon sormen avulla (muista lyhyet kynnet, ettet raavi herkkää suolen pintaa) sitten pikkuhiljaa joko peniksellä tai dildolla. Suoraan sisään työntyminen on ehdottomasti kiellettyä, ja voi aiheuttaa jopa vammoja sulkijalihaksiin. Sisälle työntyminen tulee tapahtua hitaasti ja naisen tuntemuksia kuulostellen. Asento kannattaa olla mahdollisimman rento, joko selällään jalat rinnassa tai lusikka-asennossa. Myös nainen päällä toimii, koska siinä hän voi itse ohjat sisälle työntymistä. Muista kondomi, sillä peräsuolessa on paljon bakteereita, jotka virtsaputkeen päästessään voivat aiheuttaa tulehduksen. Sukupuolitaudit tarttuvat myös herkemmin anaaliyhdynnässä.

Roolien vaihto

Strap-on:in kokeileminen voi tuoda uusia ulottuvuuksia rakasteluun. Varsinkin jos yhdyntä ei onnistu perinteisessä asetelmassa (mies naiseen). Tämä vaatii suhteelta luottamuksen lisäksi kokeilevaa ja avointa mieltä. Nainenkin voi saada yllättävän paljon nautintoa saadessaan olla aktiivinen osapuoli.

Se että mies nauttii ollessaan vastaanottavana osapuolena ollessaan, ei tarkoita että olisi homo, kuten jotkut miehet sitkeästi kuvittelevat. Vaan se on luonnollinen seuraus sille tosiasialle että miehellä on eturauhanen, joka saa stimulaatiota penetraatiossa. Kuten anaaliseksissä naisenkin kanssa, kunnon lämmittely ja valmistelu on paikallaan (katso edellinen kappale). Strap-onin käyttö kannattaa aloittaa pienemmällä dildolla.

Tekovaginan käyttö osana rakastelua

Jos yhdyntä on täysin mahdoton, ja kumppani kaipaa penetraatiota osana rakastelua, voi käyttää korvaajaa siihen osuuteen rakastelusta. Kokonaisvaltainen rakastelu on mahdollista, jos käyttää mielikuvitusta ja aikaa toistensa hyväilemiseen ja hyvänä pitämiseen. Tekovaginaa voi käyttää rakastelun aikana ja lopuksi jos mies haluaa saada orgasmin penetraatiossa.

tab content

 1. Törnävä – Koivula – Suominen 2012: Naisten kokemuksia vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen. Hoitotiede 25(4): 241-52.
 2. Alappattu – Bishop 2011: Psyhcological factors in chronic pelvic pain in women: relevance and application of the fear-avoidance model of pain. Physical Therapy 91(1): 1542-50.
 3. Ponte – Klemperer – Sahay – Chren 2009: Effects of vulvodynia on quality of life. Journal of the American Academy of Dermatology 60(1): 70-6.
 4. Smith – Pukall 2011: A systematic review of relationship adjustment and sexual satisfaction among women with provoked vestibulodynia. Journal of Sex Research 48 (2-3): 166-91.
 5. Comfort – Quilliam 2010: Rakastamisen nautinto. Tammi. 173, 229, 261.