Raskaus ja synnytys

Tietoa siitä miten raskaus ja synnytys vaikuttaa vulvodyniaan on kovin vähän satavilla. Yksilölliset kokemukset niiden vaikutuksesta tietenkin vaihtelevat, mutta yleisesti voidaan sanoa että vulvodynia ei ole este täysin normaalille raskaudelle ja synnytykselle.

Raskaaksi tulo voi tietenkin olla hankalaa niille joille yhdyntä on vaikeaa tai mahdotonta. Jotkut ovat käyttäneet ns. ”muumimuki-menetelmää” raskaaksi tuloon. Menetelmä tarkoittaa kotikutoista inseminaatiota. Mies ejakuloi johonkin puhtaaseen astiaan, josta sperma sitten ruiskutetaan ohuen ruiskun tms. avulla naisen emättimeen mahdollisimman lähelle kohdunsuuta.

Joillakin raskaus ja synnytys on parantanut oireita, mutta useimmiten oireet pysyvät suunnilleen samoina. Vain pienellä osalla oireet pahenevat. Pari vuotta sitten tehdyn vertailututkimuksen 227:llä raskaana olevalla (vd:tä sairastavalla) osallistujalla ei huomattu merkittäviä eroja raskauden kulussa tai synnytyksessä. Amerikassa näyttäisi siltä että useampi vd-potilas valitsee keisarileikkauksen alatiesynnytyksen pelossa. Vd ei ole kuitenkaan mikään este alatiesynnytykselle, eikä se tee synnytyksestä kivuliaampaa kuin normaalistikaan. Synnytyksen aikana kipu on kokonaisvaltaista ja keskittyy supistusten aikana selkään ja alavatsaan ja säteilee reisiin. Ponnistusvaiheen kipu on kudosten venymisestä johtuvaa. Ponnistusvaiheen aikana käy usein myös niin että ponnistuspakko selättää normaalin kipureaktion. Synnytyskivun aikana vulvodyniakipu ei sieltä mitenkään erikseen erotu.

Synnytyksen aikana tehtävät sisätutkimukset saattavat tuntua ikäviltä. Vulvodynia kannattaa ottaa puheeksi jo neuvolassa ja viimeistään synnytyssairaalassa, jotta kätilö voi huomioida kivun sisätutkimuksen aikana. Jos kosketuskipu on hyvin voimakasta voidaan mahdollisesti käyttää puuduttavaa geeliä kipupisteisiin ennen sisätutkimusta.

Ilmankin vulvodyniaa, erilaiset emättimen oireet ovat tavallisempia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Emättimen polttelu, kutina ja kipuilu ovat melko tavallisia oireita raskauden aikana. Synnytyksen jälkeen emätin – ja yhdyntäkipua on usein myös terveillä naisilla. Joissakin tapauksissa vulvodynia on puhjennut synnytyksen jälkeen. Syynä voi silloin olla joku synnytyksen aikana tullut vaurio tai toimenpide.

Vestibulektomiakaan ei yleensä vaikeuta alatiesynnytystä. Tutkimuksessa todettiin että esimerkiksi erilaiset repeämät eivät olleet yhtään sen tavallisempia vestibulektomian läpikäyneillä. Todettiin että vestibulektomialla ei ole vaikutusta synnytyksen kulkuun, ja että alatiesynnytys on ensisijainen ja turvallinen synnytystapa myös niille joille se on tehty.

NVA:n (National Vulvodynia Assosiation) sivuilta voi tilata oppaan vulvodyniaa sairastavan raskauteen ja synnytykseen.

Lähteet

  1. Nuguyen – Steward – Harlow 2012: A Population-Based Study of Pregnancy and Delivery Charasteristics Among Women with Vulvodynia. Pain and Therapy. Luettavissa http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40122-012-0002-7#page-1.
  2. Borrows – Sloane – Davis – Heller – Brooks – Goldstein 2011: Parturion after Vestibulectomy. The Joural of Sexual Medicine. 8(1): 303-5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *