Parisuhde

Kun nyt olemme käsitelleet pitkälti vulvodynian luonnetta ja vaikutuksia, saatat olla huolissasi myös parisuhteesi puolesta. Vulvodyniassahan on kyse kroonisesta kivusta, joka vaikuttaa seksuaalielämään tai muihin arkielämään kuuluviin asioihin häiritsevästi. Elämän häiriintyminen voi aiheuttaa ahdistusta ja surua. Voit myös tuntea kiukkua, syyllisyyttä ja epätoivoakin. Tämä voi lisätä parisuhteen kuormittumista.Vaikka parisuhde ei perustu yksinomaan seksille, häiriöt seksielämässä aiheuttavat parisuhteelle kuitenkin melkoista painetta.

Tarvittavan tiedon ja tuen saaminen ovat parisuhteen hyvinvoinnin edellytyksiä. Avoimuudella, toisen kunnioittamisella ja huomioonottamisella sekä molemminpuolisella luottamuksella voi onnistua saamaan parisuhteen toimivaksi, vulvodyniasta huolimatta. Yritä aina muistaa, että parisuhde ei mitenkään vääjäämättä kaadu siihen, että sairastat vulvodyniaa. Joidenkin kokemusten mukaan vulvodynia voi jopa vahvistaa puolisoiden keskinäistä suhdetta.

”Tietysti se on vaikeuttanutkin suhdetta, mutta myös lujittanut sitä. Tavallaan osoittanut, että rakkaus on parisuhteessa kiistämätöntä. Luottamus on tosi voimakas ja vahva toiseen ja kunnioitus myös.”

Vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen on tehty melko vähän tutkimusta. Muutamissa joita on tehty nousi esiin että yleensä sairastuneet naiset kokivat saavansa tukea sairaudessaan mutta joskus kumppaneiden oli vaikea uskoa naisten oireita. Yleensä diagnoosin saatuaan tilanne helpotti ja kumppanit ymmärsivät kipujen syyn, jolloin tuen antaminen parani. Todettiin että naisilla oli selvästi huonompi seksuaalinen toimintakyky kuin miehillä. Puolison huolehtiminen ja kivun tarkkailu tai toisaalta vihamielisyys ja syytteleminen vaikutti selvästi yhdyntäkipua lisäävästi.

”(Puolisoni on suhtautunut) diagnoosin saatuani paremmin, koska löytyi konkreettinen syy kipuun ja vaihteleviin tunteisiin.”

Vulvodyniaa sairastavissa parisuhteissa vältetään usein kaikenlaista fyysistä läheisyyttä ja pariskunnilla saattaa muodostua ikään kuin sanaton sopimus seksittömyydestä. Olisi tärkeää yrittää muistaa että rakkautta ja välittämistä pitää uskaltaa näyttää muutenkin kuin seksin kautta. Hyväilyt ja hellyys kuuluvat parisuhteeseen.

Kumppanin tuki on vulvodyniaa sairastavalle tärkeää. Tuki merkitsee sairauden ja sen aiheuttamien oireiden ja tunteiden ymmärtämistä. Sitä että kumppani hyväksyy sairauden osaksi naista ja myös parisuhdetta. Konkreettinen apu ja kannustaminen hoitoihin on myös tärkeää. Parisuhteen molempien osapuolten antama tuki toinen toiselle on jaksamisen ja suhteen hyvinvoinnin perusta. Avoin keskustelu sairaudesta ja sen aiheuttamista tunteista on toisiaan tukevassa parisuhteessa avainasemassa.

”Seksin puuttuminen tai vähyys sekä minun haluttomuuteni ovat aiheuttaneet ongelmia suhteessamme, mutta kaikesta olemme voineet aina puhua, mikä on tärkeintä. Yllättävän hyvin olemme tilanteeseen kuin tilanteeseen sopeutuneet, vaikka varsinainen riippakivi tämä sairaus parisuhteessa on.”

Yhteiselämänne helpottuu huomattavasti jos kumppanisi tietää mistä sinun vulvodyniassasi on kyse. Hänelle tulee olla selvää missä kipua on ja missä tilanteissa sitä esiintyy. Jos kumppani tietää mahdollisimman paljon vulvodyniasta, hän pystyy suhtautumaan siihen yhteisenä ongelmana eikä sinun yksityisenä naisten vaivanasi, tai ainoastaan haluttomuuden ilmaisuna. Kumppanin on hyvä tietää että vulvodynia ei ole sinun keksintöäsi, vaan oikeasti olemassa oleva sairaus, joka vaikuttaa hyvin monen naisen elämään. Jos kumppanisi ei tiedä näitä asioita vulvodyniasta, kerro hänelle. Jos kumppanisi kysyy sinulta jotain vulvodyniaan liittyen, vaikka kuinka tyhmääkin mielestäsi, vastaa hänelle asiallisesti ja rauhallisesti. Älä mene puolustuskannalle. Hänen tarkoituksenaan tuskin on loukata sinua, vaan hän on aidosti huolissaan ja kiinnostunut.

Kumppanin osallistuminen sinun hoitoosi voi jopa parantaa hoitotuloksia. Ainakin kahden eri tutkimuksen mukaan. Tutkimuksissa hoidettiin vaginismipotilaita yhdessä kumppaneiden kanssa joko seksuaaliterapialla tai terapeutin ohjaamalla siedätyshoidolla,  ja 3 kuukauden yhteishoidon jälkeen kumpaankin eri hoitoon osallistuneista pariskunnista hulppeat 90% pystyivät taas yhdyntään. Ota siis kumppanisi osaksi hoitoasi. Tehkää yhdessä konkreettista työtä sairauden nujertamiseksi. Se voi myös lähentää teitä.

”Nykyinen kumppanini on ollut kanssani koko ajan, kun olen sairastanut. Hän on suhtautunut hyvin, kunnioittavasti, huolehtivasti ja ymmärtäen. Kysehän on kuitenkin kivusta, siitä että olemme oikeastaan yhdessä tämän asian kanssa sairaita. Ei mistään haluttomuudesta, ei mistään sellaisesta, että toisen olisi syytä jotenkin vaikka loukkaantua, kun seksi ei sujukaan.”

Selkeät toimintaohjeet tietyissä tilanteissa voivat auttaa kumppaniasi silloin kun hän ei välttämättä muuten tietäisi miten toimia vulvodynian suhteen. Puoliso voi kokea avuttomuuden ja torjutuksi tulemisen tunteita, jos ei tiedä miten sinä haluaisit hänen toimivan kun sinulla on kipuja. On myös ehdottoman tärkeää että kerrot puolisollesi jos tunnet kipua rakastellessanne, hän huomaa kuitenkin jos et nauti. On turhaa että molemmat tunnette syyllisyyttä asiasta, joka ei ole kummankaan syy.

On myös tärkeää ettei anna parisuhteen ja arjen alkaa pyöriä yksinomaan vulvodynian ympärillä. Jos teillä on helppo ja hyvä olla yhdessä muutenkin kuin seksuaalisessa mielessä parisuhteen tulevaisuus näyttää valoisammalta. Yhteiset harrastukset ja puheenaiheet kantavat jo pitkälle.

”Lähentäähän se kumppaneita kun on tällainen suuri vaikeus suhteessa. Koska kiihkeä seksivaihe jäi kokematta suhteen alussa, niin korvasimme puutteen puhumalla yms. Jotenkin tuntuu että sen vuoksi olemme toisillemme erittäin läheiset.”

Jos kokee että on vaikea puhua vulvodyniasta ja omista tarpeistaan suhteessa, tai jos suhteessa tuntuu olevan muutakin painolastia tai puhumattomia asioita, pariterapia tai yhteinen seksuaaliterapia voi auttaa löytämään kommunikaatioyhteyden tai antaa uutta näkökulmaa asioihin.

Lähteet

  1. Desrosiers – Bergeron – Meana – Leclerc – Binik -Khalifé 2008: Psychosexual Characteristics of Vestibulodynia Couples: Partner Solicitousness and Hostility are Associated with Pain. The Journal of Sexual Medicine. 5(2): 418-27.
  2. Rosen – Bergeron – Glowacka – Delisle – Baxter 2012: Harmful or Helpful:perceived solicituos and facilitative partner responses are differentially associated with pain and sexual satisfaction in women with provoked vestibulodynia. The Journal of Sexual Medicine 9(9): 2351-60.
  3. Jeng – Wang – Chon – Shen – Tzeng 2006: Management and Outcome of Primary Vaginismus. Journal of Sex&Marital Therapy 32(5): 379-87.
  4. Ter Kuile – Bulte – Weijenborg – Beekman – Melles – Onghena 2009: Therapist-aided exposure for women with lifelong vaginismus: a replicated single-case design. Journal of Consulting and Clinical Psychology 77(1): 149-59.
  5. Törnävä – Koivula – Suominen 2013: Naisten kokemuksia vulvodynian vaikutuksesta parisuhteeseen. Hoitotiede 25(4): 241-52.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *