Mindfulness

Kun sairastuu vulvodyniaan herää paljon negatiivisia ajatuksia ja tunteita. Saattaa olla vaikeaa kohdata niitä ja pysyä rauhallisena ja toiveikkaana paranemisen suhteen. Stressin hallinta ja positiivisista ajatuksista ja tunteista kiinnipitäminen on kuitenkin hyvin tärkeää, jotta jaksaisit. On luonnollista että käy niin, että keskittyy täysin sairautensa tarkkailuun ja etsii jatkuvasti parannuskeinoa. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa stressiä ja ajaa elämään ”sitten kuin ” elämää. Toisin sanoen ei pysty elämään mahdollisimman hyvää elämää tässä hetkessä, vaan keskittyy odottamaan tulevaa elämää ilman kipua. Sellaisessa tilanteessa on helppo ahdistua ja stressaantua, jopa masentua.

Mindfulness-harjoittelu on keino mielen keskittämiseksi ja se edistää tietoisen läsnäolon kykyä. Se lisää läsnäoloa tässä hetkessä, ja auttaa hyväksymään kaikenlaiset tuntemukset. Mindfulness-harjoittelun avulla on tarkoitus rauhoittaa levoton mieli. Mindfulness-harjoittelu nostaa sisältämme esiin myös niitä vaikeita ja raskaita tunteita ja ajatuksia, mutta samalla se antaa voimaa ja mielenrauhaa niiden kohtaamiseen.

Mindfulnessin positiivisia vaikutuksia on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Se on havaittu auttavan monenlaisissa ongelmissa ja jopa kroonisissa sairauksissa. Se mm. vähentää stressiä, laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja tasapainottaa hormonitoimintaa. Lisäksi se on erinomainen väline kivunhallintaan. Kroonisista kivuista kärsivät ovat saaneet mindfulness-menetelmästä apua kovaankin kipuun.

Monet vd-potilaat ovat todenneet sen auttavan kivun kanssa, mutta myös itseä haittaavien negatiivisten tunteiden ja ajatusten sietämisessä. Sen avulla on mahdollista saavuttaa sisäistä mielenrauhaa ja tyyneyttä. Se lisää kärsivällisyyttä, hyväksyntää, iloa ja anteeksiantoa.

Mindfulness ei ole:

 • aivopesua tai mantran toistelemista
 • sfääreissä leijumista
 • syvämietteistä pohdintaa
 • sisimmän kanssa keskustelua tai yhteydenottoa ”henkisiin tasoihin”
 • uskontoa

Sen avulla voit kuitenkin elää syvemmin omassa arjessa, ja se auttaa kohtaamaan mieltä ahdistavat asiat lempeästi ja irtipäästäen.

Mindfulness-harjoittelu on, varsinkin alussa, vaikeaa ja vaatii kärsivällistä ja säännöllistä harjoittelua. Mutta jos lähdet kokeilemaan sitä, saatat huomata mielenkiintoisia asioita. Saatat huomata eläväsi enemmän tässä ja nyt, itselle ja muille. Monet ovat huomanneet, että vaikka suurin osa harjoituksista tehdään itsekseen omassa arjessa, jonkinlainen alku-ohjaus on yleensä tarpeen.

Mindfuness-ohjausta voit saada useista eri paikoista. Erilaisia ja eripituisia ryhmiä ja yksityisohjausta voi löytää esimerkiksi aikuisopistoista, yksityisiltä yrittäjiltä ja psykiatrian poliklinikoilta. Löydä paikkakuntasi tarjoamat vaihtoehdot googlaamalla.

Ohjattuja mindfulness-meditaatioharjoituksia löytyy myös paljon YouTubesta. Hae vaikka hakusanoilla mindfulness ja pain, anxiety, stress jne. Valtaosa harjoituksista ovat englanniksi ohjattuja, mutta sieltä löytyy myös joitakin suomenkielisiä.

Mindfulness-harjoittelun lisäksi muita hyödyllisiä tapoja ja keinoja mielenrauhaan ja kivunhallintaan on:

 • jooga
 • pilates (oiva keino lantionpohjalihasten- ja kehonhallintaan)
 • muu liikunta esim. (merivedessä) uiminen, kävely luonnossa
 • piikkimaton käyttö säännöllisesti (lisää endorfiinituotantoa, rauhoittaa, rentouttaa ja vähentää kipua)
 • akupunktio
 • vyöhyketerapia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *