Hormonit ja ehkäisy

Kuukautiskierto

Kuukautiskierron lasketaan alkavan ensimmäisestä vuotopäivästä. Vuoto on kohdun limakalvoa, joka vuotaa pois koska munasolu ei hedelmöittynyt ja kiinnittynyt kohtuun. Alkukierrosta aivolisäke erittää FSH:ta (follikkelia stimuloiva hormoni) joka stimuloi munarakkuloita kypsymään. Munarakkulat taas erittävät estradiolia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa. Munarakkulan ollessa tarpeeksi iso, aivolisäke saa viestin että FSH:ta ei enää tarvita. Kierron puolivälissä estrogeenitaso on korkeimmillaan. Estrogeenin nousu saa aivolisäkkeen erittämään LH:ta (lutenisoivaa hormonia) verenkiertoon ja saa aikaan LH ja FSH piikin keskellä kk-kiertoa, jolloin munasolu irtoaa eli ovulaatio tapahtuu. Munasolu lähtee munanjohdinta pitkin kohti kohtua. Munarakkula, josta munasolu irtosi, muodostaa keltarauhasen, joka erittää progesteronia.

Jos matkalla oleva munasolu ei hedelmöity, estradioli ja progesteronitaso alkaa pudota ja keltarauhanen surkastuu. Korkein progesteronipikki sattuu suunnilleen kierron 21 päivään.

Progesteronipiikki saattaa joillakin naisilla laukasta hiivatulehduksen. Sokeria muodostuu kohdun limakalvojen soluissa estradiolin vaikutuksesta. Kun progesteronia alkaa erittyä , se vapauttaa sokeria soluista ja saattaa ruokkia hiivakasvustoa. Joten jos saat usein hiivatulehduksen noin viikkoa ennen kuukautisia, saatat olla herkkä sokerin vapautumiselle. Voit yrittää estää hiivatulehduksen puhkeamisen eri keinoin. Myös PMS-oireet vaivaavat yleensä viimeisellä viikolla ennen kuukautisia.

Hormonaalinen ehkäisy

Ehkäisypillerit ja muut hormoniehkäisymenetelmät, kuten rengas, laastari, kapseli ja kierukka muuttavat naisen luonnollista hormonikiertoa.

Yhdistelmäpillereistä tms. saatu hormonimäärä on joka päivä sama. Syntettinen etinyyliestradioli lamauttaa aivolisäkkeen erittämien FSH:n ja LH:n tuotannon, naishormoneita ei muodostu, munarakkula ei kypsy, ovulaatiota ei tapahdu, eikä hedelmöittyminen ole mahdollista.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet, kuten minipilleri, hormonikierukka, injektio ja kapseli muuttavat kohdunkaulan limaa, siittiöt eivät pääse kohtuun, joskus myös munasolua ei irtoa. Se myös vaikeuttaa hedelmöittymistä.

Synteettiset hormonit eivät ole samanlaisessa kemiallisessa muodossa kuin kehon omat. Usein sanotaan että ne vaikuttavat kehon omien hormonien tavoin, mutta se on aika kaukana todellisuudesta. Varsinkin yhdistelmäehkäisypillerit muuttavat täysin luonnollisen kk-kierron kulkua.

Pillerit voivat huonontaa suoliston bakteerikantaa, aiheuttaa toistuvia hiivatulehduksia ja kuormittaa maksaa. E-pillerit myös vähentävät esim. B-vitamiinien ja magnesiumin määrää elimistössä.

Koska on huomattu selkeä yhteys yhdistelmäpillereiden ja vestibulodynian (VVS) välillä, hoitoon kuuluu yleensä pillereiden lopetus. Joissakin tapauksissa jo pillereiden lopetus on parantanut oireita. Se miten pillerit vaikuttavat, ja onko niillä vaikutusta vulvodyniaan on tietenkin yksilöllistä.

Lääkkeetön ehkäisy

Olemme jo aikaisemmin todenneet että e-pillereillä on yhteys erityisesti vestibulodyniaan. Yleensä vestibulodyniapotilailla laitetaan pillerit tauolle ensimmäiseksi hoidon alkaessa. Voi ehkä olla hyvä lopettaa pillerit jopa pysyvästi. On siis tärkeää tietää erilaisista lääkkeettömistä ehkäisyvaihtoehdoista, jotta voit valita itsellesi sopivan.

Jos et halua käyttää kondomia, tai jos se ei jostain syystä sovi, muita vaihtoehtoja on vain muutamia.

Spermisidit

Vulvodyniaa sairastavalla erilaiset spermisidit, eli siittiöitä tappavat ehkäisyvaahdot, -puikot ja -geelit voivat aiheuttaa yliherkkyyttä ja pahentaa oireita. Erityisesti Nonoxynol 9:ää sisältävät spermisidit voivat aiheuttaa ikäviä oireita ja jopa lisätä tulehdusriskiä.

Netistä voi tilata erilaisia ehkäisygeelejä ja voiteita. Vulvodyniaa sairastava voi kokeilla Contragel Green:iä, joka on luonnollista ja hellävaraisempaa limakalvoille. Sen siittiöitä tappava vaikutus perustuu maitohapolle. Maitohappohan on aine, jota on esimerkiksi Lactal-valmisteissa, joita käytetään emättimen ph:n tasapainottamiseen. Varsinkin pessaarin ja FemCap:in kanssa se on turvallinen vaihtoehto spermisideille. Tilaa Contragel Green Ruotsista tai Iso-Britanniasta.

Kuparikierukka

Yksi varmimmista vaihtoehdoista pillereille on kuparikierukka. Aikaisemmin sitä ei mielellään laitettu synnyttämättömille naisille, mutta nykyään katsotaan että se on turvallinen vaihtoehto myös heille. Kuparikierukkaa on saatavilla eri kokoisina. Sen ehkäisyteho perustuu sekä sen paikallisvaikutukseen kohdussa että kuparin vaikutukseen kohdussa ja munatorvissa. Se vaikuttaa siittiöiden kykyyn uida ja häiritsee hedelmöittymistä ja munasolun kiinnittymistä. Ehkäisyteho kestää viisi vuotta. Haittana sillä voi olla lisääntynyt vuoto ja kipu kuukautisten aikana. Lisätietoa kuparikierukasta.

Pessaari ja FemCap

Pessaaria ei saa suoraan ostettua Suomesta, mutta nykyään netistä saa sellaisen tilattua helposti. Ulkomailla voi myös ostaa pessaarin suoraan apteekista. Suomessa jotkut apteekit myös tilaavat niitä asiakkailleen. Tärkeää pessaarin valinnassa on oikea koko. Gynekologilta kannattaa kysyä jos hän osaa tehdä pessaarin kokoarvion. Pessaaria käytetään spermisidin (yleensä geelin)kanssa. Jos sinä tai kumppanisi olette allerginen lateksille tavallinen pessaari ei sovi. Nykyään on myös saatavilla silikonisia vaihtoehtoja. Ulkomailta voi myös tilata uudenlaisia lateksittomia yhden koon pessaareja (Caya Single Size Contoured Diaphragm).

IMG_0295
FemCap-ehkäisykuppi

Pessaarin käyttö saattaa lisätä virtsatieinfektioiden riskiä, mahdollisesti siitä syystä että pessaari voi painaa virtsaputkea, varsinkin jos pessaari on liian suuri. Tai jos pessaaria pidetään liian kauan emättimessä. Spermisidi joka sisältää siittiöitä tappavaa Nonoxynol-9:ää on myös liitetty lisääntyneeseen riskiin saada VTI, hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi. (tilaa pessaari ja spermisidi).

Toinen estomenetelmä on pessaarin kaltainen FemCap, FemCap:in etu on se että se on aina silikonista valmistettu ja helpompi pitää puhtaana. VTI riski on FemCap:in kanssa ilmeisesti pienempi kuin pessaarissa. Kuppi laitetaan suoraan kohdunnapukan päälle. Kokoa ei tarvitse mitata erikseen gynekologilla, vaan sitä on saatavana kolmessa koossa. Pieni synnyttämättömille, keskikokoinen raskaana olleille muttei alateitse synnyttäneille (keisarileikkaus, keskeytys) ja iso synnyttäneille. Se on helpompi laittaa ja poistaa pienen kahvan ansiosta. FemCap:ia käytetään myös ehkäisygeelin kanssa, joten jos spermisidit aiheuttavat ongelmia se ei käy. FemCap:ia saa tilattua netistä joko UK:sta tai Ruotsista. Muista tilata myös ehkäisygeeliä.

Vulvodynia-potilailla voi olla vaikea käyttää sekä pessaaria että FemCapia, jos oireet ovat pahana. Niiden asentaminen voi olla liian kivuliasta.

Ehkäisymonitori tai hedelmällisyystietokone

Persona-ehkäisymonitori on pieni laite, joka laskee virtsatestien mukaan ns. varmat päivät, eli päivät jolloin riski tulla raskaaksi on pieni. Persona sopii ehkäisymenetelmäksi niille joilla on säännöllinen kuukautiskierto (23-35 päivää) ja pitkäaikaisessa suhteessa. Se ei sovi imettäville, hormoneja käyttäville tai vaihdevuotisille. Oikein käytettynä se on yhtä turvallinen kuin esimerkiksi pessaari. Lisätietoa Personasta. Personan voi myös tilata täältä.

Lady-Comp-hedelmällisyystietokone ilmoittaa varmat päivät ja ovulaatiohetken. Sillä mitataan lämpötila aamuisin kielen alta ja se ilmoittaa jos on turvallista harrastaa seksiä. Laite tunnistaa ovulaatiohetken kehon lämmön perusteella. Laitteet on ohjelmoitu analysoimalla tuhansien naisten ja satojen tuhansien eri kuukautiskiertojen tiedot. Lisätietoa Lady-Compista.

Sterilisaatio

Sterilisaatio on mahdollinen valinta silloin kuin olet täyttänyt 30 vuotta tai jos sinulla ja puolisollasi on yhteensä kolme lasta. Sterilisaation voi myös saada vaikka edelliset kriteerit ei täyty jos muiden ehkäisykeinojen käyttö on erittäin hankalaa tai mahdotonta.

Lähteet

  1. Jaakkola 2012: Hormonitasapaino. Opas energiseen elämään. 145-148.
  2. Eskola – Hytönen 2002: Nainen hoitotyön asiakkaana. 40-43, 72-84.
  3. Apter – Väisälä – Kaimola (toim) 2006: Seksuaalisuus. 198-199.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *