Arki

Vulvodynian kanssa voi oppia elämään, vaikka välillä sinusta voi tuntua siltä, että se ei ole mahdollista. Vulvodynia voi tuntua kohtuuttomalta kestää, ikään kuin oma keho olisi kääntynyt itseä vastaan. On kuitenkin tärkeää, ettet menetä toivoasi, sillä myös parantumista ja oireiden lieventymistä tapahtuu spontaanisti ja hoitojen seurauksena. Hoitomenetelmistä riippumatta, oireiden osittaista helpottumista on raportoitu 40-50% tutkituista tapauksista.

Vulvodynian hoito on pitkäjänteistä. Säännöllinen ja tunnollinen hoito-ohjeiden noudattaminen on kaiken perusta. Tyypillisesti vulvodyniassa esiintyy kausia, jolloin oireet lievittyvät ja jopa poistuvat kokonaan. Välillä oireet taas pahenevat väliaikaisesti. Joillakin naisilla vulvodynia näyttää pysyvän vuosia tai vuosikausia enemmän tai vähemmän muuttumattomana, hoidoista huolimatta. Joskus tauti häviää spontaanisti kokonaan, mutta tavallisempaa on, että oireet helpottuvat jonkin ajan kuluttua niin, että niiden kanssa oppii elämään suhteellisen normaalia elämää. Mitä enemmän tiedät vaivasta ja tunnet oman kehosi toimintaa, sitä paremmin tulet toimeen vulvodynian kanssa. Ole toiveikas, mutta realistinen.

”Kaikkien hoitokeinojen kokeilu vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja lisää toiveikkuutta taudin kanssa elämiseen.”

Lähteet

  1. Apter – Väisälä – Kaimola (toim.) 2006: Seksuaalisuus 258-261.
  2. Ridley 1998: Vulvodynia. Theory and management. Dermatologic Clinics 16: 775-778.
  3. Paavonen 2004: Vulvodynia. Lääkärin käsikirja. Terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2005. Verkkodokumentti. <http://www.terveysportti.fi/ltk/ltk.naytaartikkeli?p_artikkeli=ykt01239>

3 Replies to “Arki”

  1. Itse olen myös miettinyt tuota kuukuppia. Ehkäisyrenkaan kanssa ei ole ollut ongelmia, mutta tampoonien ja tietyn merkkisten siteiden käyttö on lähes mahdotonta. Käytän aina Vuokkoset-siteitä, niiden kanssa on ollut kaikista vähiten ongelmia. 🙂
    Pyöräilyn kanssa kaipaisin vinkkejä. Tykkäisin kesäaikaan pyöräillä töihin ja muihin menoihin, mutta parinakin päivänä peräkkäin muutamien kilometrien pyöräilyn jälkeen satula on hangannut ihon sellaiseen kuntoon, että kirvelee ja kutiaa tosi häiritsevästi. En voi myöskään istua ns. ”satulatuoleilla” kovin paljoa. Käytän kyllä yleisesti sellaisia housuja ja alusvaatteita jotka ongelmaiselle vartalolle ovat sopivia. Help?

  2. Ostin itse sellaisen (Ekolosta punaisen silikonisen) juuri äskettäin. Yhdet menkat oon testannut. Aluksi laittaminen ja poisottaminen oli vähän tuskallista, koska siinä väkisinkin kipupisteet venyy, eli jos on tosi pahat kipupisteet, niin asettaminen ei varmaan onnistu. Mutta mä aloin jo vähän innostua siitä. Joku joskus Yahoon ryhmässä kehui sitä, mutta moni ei ole tainnut testatakaan. Sivelin kupin kylkiin Ceridalia asettaessa, se ei tuntunut miltään sitten kun oli paikallaan.

  3. Heippa! Olisiko kellään kokemusta, voiko ”vulvodynisti” käyttää kuukuppia? Kupin infosivuilla suitsutetaan, että se on tamponia ja myös sidettä hygienisempi (puhtain käsin, oikein puhdistettuna ja tyhjennettynä), ei hankaa, ei kuivata eikä kerää bakteerikasvustoa. Käytin aikoikaan silikonista ehkäisyrengasta, joka aiheutti hiertymät aroille limakalvoilleni. Pohdin, voisiko kuukuppi olla kuiville, kipeille ja herkille limakalvoilleni raikkaampi ja terveellisempi vaihtoehto, vai mahtaako se sittenkin aiheuttaa ärsytystä ja kulumia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *