Mitä kuukautisuojia käytät?

Siteillä ja tamponeilla on merkitystä kun puhutaan vulvodyniasta. Tai oikeastaan väittäisin että niillä on merkitystä siitä riippumatta sairastaako vulvodyniaa tai ei. Naisella on elämän aikana kuukautiset noin 5400 päivää (6vuotta), limakalvot ovat siteen tai tamponien kanssa yhtäjaksoisessa kosketuksessa monen päivän ajan joka kuukausi, joten eikö voisi olettaa että se mitä nuo tuotteet sisältävät on tärkeää, ja sillä on merkitystä hyvinvoinnillemme?

Siteiden sisältämät aineet voivat aiheuttaa terveelläkin naisella limakalvojen ärsytysoireita, joten kannattaa olla erityisen tarkka mitä kuukautisuojia käyttää jos sairastaa vulvodyniaa ja limakalvot ovat herkästi oireilevat.

Kuukautissuojat tehdään sellumassasta, joka valkaistaan esimerkiksi kloorilla, hapella tai vetyperoksidilla. Pintakerros saattaa olla polypropyleenistä tai polyeteenistä valmistettua kuitua. Tausta on yleensä muovia, ja osat kiinni toisissaan liimalla. Siteissä on usein myös formaldehydiä, joka on yleinen ihoärsytyksen aiheuttaja. Mitään näistä ei tarvitse Suomessa ilmoittaa tuoteselosteessa.

Jokin aikaa sitten käytiin netissä ja iltapäivälehdissä keskustelua esimerkiksi Always-siteiden ärsytystä aiheuttavista hajusteista, jotka ovat aiheuttaneet erittäin ikäviä oireita monelle naiselle. Hajustetut ja ”raikastavat”tuotteet kannattaa siis ehdottomasti jättää kaupan hyllylle. Niin, ja tiesittekin varmaan jo jättää myös ne pikkuhousunsuojat sinne hyllyyn. Eiköhän se riitä, että joutuu hautomaan alapäätä päiväkausia siteiden alla joka kuukausi, että vielä jatkaisi sitä käyttämällä säännöllisesti pikkuhousunsuojia.

Muuten voi olla järkevää valita kuukautissuojaksi tuote, jossa ei varmasti ole formaldehydiä tai klooria, ja jossa mielellään on käytetty luomupuuvillaa pintakerroksessa. Esimerkiksi suomalainen Vuokkoset Bio, jota myydän ihan tavallisissa päivittäistavarakaupoissa. Turvallisempia siteitä (ja tamponeita) saattaa löytää myös esimerkiksi ekokaupoissa. Varteenotettava vaihtoehto on kuukautiskuppi, jos sen käyttäminen on mitenkään mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *