Kirjasuositus: Ending female pain – A woman’s manual

Isa Herrera on naisten lantion alueen kipuihin erikoistunut fysioterapeutti joka on kehittänyt oman näkemyksensä mukaisen kokonaisvaltaisen hoito-ohjelman kivun hallintaan. Hänellä on New Yorkissa Renew niminen klinikka, jossa hoidetaan monenlaisista lantion alueen häiriöistä johtuvia naisten kiputiloja menestyksekkäästi. Oman kertomansa mukaan hän on itsekin kärsinyt kyseisistä oireista synnytyksensä jälkeen.

Kirjassa paneudutaan tarkkaan lantion alueen anatomiaan ja siinä pyritään selventämään erilaisten kiputilojen taustalla olevia syitä ymmärrettävästi. Kirjassa on kattava valikoima harjoituksia ja paljon käytännön tietoa ja ohjeita. Nimensä mukaisesti se on manuaali, käytännön itsehoito-ohjelma kivusta kärsivälle. Kirja on melkein 400 sivuinen järkäle, jossa on paljon kuvia harjoitusten tueksi. Vaikka kirja on käytännönläheinen, siinä on runsaasti tutkimustietoa tukena. Harjoitukset ja hoito-ohjeet ovat monipuolisia ja koostuvat mm. pilateksesta, joogasta, erilaisista venytyksistä, putkirullauksesta, lantionpohjan ja emättimen lihasten manuaalisesta hieronnasta, painelusta, venyttelystä, aktiivisista lp-lihasten rentoutusharjoituksista, kivun hoidosta eri keinoin, limakalvojen ja lihasten hoidosta.

Isan näkökulma esimerkiksi vulvodynian hoitoon on holistinen, hän painottaa sitä että usein kiputilojen taustalla on monia syitä, ja usein myös parhaiten tehoava hoitokin vaatii lähestymistavan, jossa kipua hoidetaan monin eri tavoin ja monialaisesti.

Kirjan ohjeiden mukaan voi kehittää itselleen sopivan harjoitusohjelman, jonka avulla oppii oman kivun taustalla olevia mekanismeja ja miten voi vaikuttaa niihin. Kirjassa kehotetaan ottamaan oman hyvinvoinnin hallinta kirjaimellisesti omiin käsiin. Se kannustaa rohkeasti tutustumaan omaan kehoon ja erityisesti siihen kaikkeen mitä ”siellä alhaalla”on. Jo tämä voi olla voimaannuttavaa, puhumattakaan siitä jos huomaa että pystyy itse vaikuttamaan kipuun, ettei ole niin avuton ja toisten armoilla.

Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *