”Mieheni ymmärtää”

Olen kuullut tämän lauseen aika monen vulvodyniasta kärsivän naisen sanomana. ”Mieheni ymmärtää”. Mitä mies ymmärtää? Ymmärtääkö hän että naisella on kipua yhdynnässä ja/tai muita ongelmia intiimialueella? Ok. Hienoa. Se on hyvä lähtökohta.

Mutta miten ymmärrys näkyy parin elämässä? Ymmärtääkö mies niin perusteellisesti, että hiippailee villasukat jalassa nurkissa varoen ja peläten mystistä Vulvodyniaa? Ettei hän vaan loukkaisi tai satuttaisi rakastaan millään tavalla. Ei uskalla koskeakaan, koska se voi olla väärin tai vaikuttaa vonkaamiselta. Onko mies superkiltti ja hiljaa omista tarpeistaan ja toiveistaan, jottei vaan vaikuta tunteettomalta tollolta?

Liiallinen varovaisuus ja ymmärtäminen ei ole pidemmän päälle suhteen etu. Sekin on jo tutkitusti todistettu seksuaaliseen tyytyväisyyteen liittyen. Vulvodyniaa sairastavan kumppanin on arvioitu suhtautuvan pääasiassa kolmella tavalla kipuun (tutkimuksen mukaan). Huolehtivasti ja empaattisesti, vihamielisesti ja turhautuneesti tai kannustavasti ja toivoa ylläpitävästi. Todettiin, että sekä huolehtivat että negatiiviset tavat suhtautua lisäsivät naisella kivun tuntemuksia yhdynnän aikana ja vähensivät seksuaalista tyytyväisyyttä. Kannustavat ja toiveikkaat reaktiot auttoivat kivun hallinnassa. (Rosen, Bergeron, Lambert, Steben 2013: 129-41; Rosen, Bergeron, Glowacka et al. 2012: 2351-60).

Keskittyminen kivun ja muiden oireiden tarkkailuun, pelko, ylivarovaisuus ja huolissaan oleminen voi siis pahentaa tilannetta yhtä paljon kuin vihainen ja turhautunut suhtautuminen.

Miten siis toimia parisuhteen parhaaksi?

Puhutteko keskenänne tilanteesta? Kerrotteko toisillenne omista toiveista ja tarpeista? Oletteko avoimia, uskallatteko näyttää myös heikkoutenne ja haavoittuvuutenne toisillenne? Vai ajatteletteko että teillä on niin hyvä ja vakaa yhteys että tiedätte kysymättä mitä toinen ajattelee ja tuntee?

Kukaan ei ole ajatustenlukija. Avoimuus ja puhuminen ei tee tilanteesta vaikeampaa, päinvastoin.

Aito ymmärtäminen voisi tarkoittaa sitä, että haluaa oikeasti tietää mitä toinen ajattelee ja tuntee ja hyväksyy sen vaikka ei olisikaan aina samaa mieltä. Sitä, että kumpikin kannustaa ja tukee toista, ja uskoo yhteiseen tulevaisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *