Älä ole hapan

Moni uskoo, että elimistön pH-arvo vaikuttaa suoraan terveyteen. Moni uskoo myös, että hapan elimistö on syypää suureen osaan nykyajan sairauksista, jopa syöpään.

Ravinnon ja nesteen pH-arvo voidaan mitata ja todeta onko se hapanta (pH 0-7), neutraalia (7) tai emäksistä (7-14). Elimistö polttaa ravinnon energiaksi. Tästä jää jälkeen palamisjätettä, ”tuhkaa”. Tämä tuhka voi olla hapanta tai emäksistä riippuen ravinnosta.

Ruoka-aineet voidaan jakaa palamisjätteen pH:n mukaan karkeasti kolmeen ryhmään:

  1. Hapanta tuhkaa tuottavat: liha, kana, kala, maitotuotteet, munat, viljat ja alkoholi
  2. Neutraalia tuhkaa tuottavat: luonnolliset rasvat, sokerit ja tärkkelykset
  3. Emäksistä tuhkaa tuottavat: hedelmät, marjat, vihannekset, pähkinät ja pavut

Se miten palamisjätteen pH-arvo vaikuttaa kehon sisällä, on kiistanalaista. Voiko hapan tuhka altistaa sairauksille ja emäksinen tuhka taas suojata niiltä? Voimmeko lisätä elimistön emäksisyyttä ja edistää terveyttä syömällä emäksistä tuhkaa tuottavaa ruokaa? Voisiko emäksinen ruokavalio parantaa vulvodyniaa?

Jokainen voi muodostaa asiasta oman mielipiteensä. Tarkastellaan ensin lyhyesti muutamaa elimistön toimintaan liittyvää tosiasiaa. Kehossa ei ole mitään yhtä pH-arvoa, vaan se vaihtelee suuresti eri osissa. Vatsalaukku on hapan (pH 2-3,5), veri on emäksistä (7,35-7,45), terve emätin on hapan (3,8-4,5) ja virtsan pH-arvo vaihtelee. Koska on elintärkeää että veri pysyy tarkoissa pH-arvoissaan, elimistö huolehtii siitä mm. poistamalla ylimääräisiä happoja virtsan mukana. Munuaiset tuottavat vetykarbonaatti-ioneja, jotka neutraloivat happoja verestä. Ionit sitoutuvat happoihin ja muodostavat hiilihappoa, jota hengityselimet ovat mukana poistamassa sekä vettä, joka poistuu virtsan mukana.

Koko elimistön emäksisyyttä tai happamuutta ei siis sinänsä ole käsitteenä olemassa. Auttaisiko elimistön urakassa kuitenkin se, että kehoon tulisi vähemmän happoja eliminoitavaksi? Ehkäpä.

Emäksinen ruokavalio on terveyttä edistävä jo sen vuoksi, että se sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja muita kasvikunnan tuotteita. Se, että ne tuottavat vähemmän hapanta palamisjätettä munuaisten ja muiden elinten prosessoitavaksi on ehdottomasti hyödyllistä.

Ei ole todisteita siitä vaikuttaako emäspainotteinen ruokavalio vulvodyniaa parantavasti. Käytännön kokemukset puoltavat kuitenkin prosessoimatonta kasvispainotteista ruokavaliota myös vulvodynian hoidossa. Toisaalta joidenkin mielestä kannattaa välttää vihreitä, emäksisiä vihanneksia niiden sisältämien oksalaattien takia. Tärkeintä onkin että löydät itsellesi sopivan ruokavalion, joka saa sinut voimaan paremmin.

Tässä erään vulvodyniaa sairastaneen naisen kokemus emäksisen ruokavalion hyödyistä:

Osa 1

[videos file=”https://youtu.be/wQYkvX3mahg” width=”” height=””][/videos]

Osa 2

[videos file=”https://youtu.be/TX5osdVVw0A” width=”” height=””][/videos]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *